Петък, 29 Март 2024, 11:05

"Спомен за Ая"

28 Юни 2017, 22:09
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1153 0


Особено вълнение предизвика музикално-поетичната вечер посветена на творчеството на д-р Антоанета Ангьозова-Ая Ангриан /1924-2016/, която се проведе в малкия салон на НЧ "Тодор Пеев-1871". Мероприятието е част от празничната програма за Петровден. Официални гости бяха : Марин Маринов -председател на Общински съвет Етрополе, Росица Христова и Стефан Борисов заместник-кметове на община Етрополе, близки и приятели на поетесата. Вечерта премина в четене на стихове от видната етрополка от нейните три стихосбирки : Към вечността”, “Камбанен звън” и “Вечна обич” в изпълнение на Бистра Александрова, Росица Пенчева и Евгения Христова, които с хубавите си гласове превърнаха стихотворенията в истинска мелодия. Между отделните части имаше музикални изпълнения от сина на поетесата. Основната идея и сценарий на организираната вечер е на Цветан Тацов. Спомени за Ая споделиха: Светослав Иванов, Павлин Бончев-председател на Етрополската земляческа дружба в София, Кирил Киряков и др. Дългогодишната участничка в Етрополската литературно-музикална зима-Донка Нешкова бе посветила стихотворение на своята приятелка специално по повод на организираната среща. Присъстващите имаха възможността да проследят основни моменти от живота на нашата съгражданка с презентация на снимки от далечни години. Музикален поздрав към присъстващите отправи трио "Романтика". Водещ на вечерта бе Иван Чиков.
Д-р Антоанета Гр. Ангьозова е родена на 3 ноември 1924 год. в Етрополе. Завършва стоматология в Медицинска академия – София, където живее от дълги години. Стихове пише от ученическите си години. Под псевдонима Ая Ангриан издава стихосбирките “Към вечността”, “Камбанен звън” и “Вечна обич”.
В поетичното й творчество са отразени мъдростта, благородството и светлината на българския народ, оставил културни следи в света хилядолетия преди новата ера. Голямата обич на авторката към нейната родина България е свързана с родовата памет, признателност към поколенията и вярата в едно светло бъдеще на цялата планета. Пословична е безпределната й любов към родния град Етрополе. Антоанета Ангьозова е член на Съюза на независимите български писатели.





Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete