Сряда, 24 Април 2024, 23:58

Спомени, малко тъга и много добри думи по повод 80 години от рождението на Николай Коев-Кофето

14 Декември 2017, 20:41
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1484 0


Мило и много емоционално бе отбелязана 80 годишнината от рождението на един запомнящ се, харизматичен човек превърнал се в символ на уникален празник за гр.Етрополе и негов създател, а именно "Празник на зетьовете". Николай Коев-Кофето остави след себе си светла диря, която винаги ще напомня за неговата кауза в този град-да бъде човечен и достоен за уважение.
Събитието се проведе тази вечер /14 декември/ от 17.00ч. в в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев – 1871" в присъствието на малцина близки до него приятели, представители на общински институции и някак обидно малко жители на община Етрополе.
Биография на богатия му житейски път прочете Росица Христова-заместник-кмет на общината :
"Николай Коев е роден на 4 декември 1937г. в гр.Оряхово. Завършва с отличие гимназия в родния си град, а след това Минния институт в Бургас /1957г./, ВИИ "Карал Маркс" София /1965г./ специалност "Икономика на транспорта" , а през 1986г. завършва и "Националната школа за художествени ръководители" гр.Пловдив. 12 години е заместник-председател на ОбС за култура в Етрополе, художествен ръководител на хумористични състави в Студентски дом на културата-София, ДНА -Пловдив, читалищата в Етрополе и Правец.
Лауреат е на всички републикански фестивали, носител на награда "Иван Вазов" от фестивала "Чичовци" гр.Сопот, голямата награда на вестник "Стършел" от Разград и др. Негови детски пиеси са играни в Двореца на пионерите-София и излъчвани в куклен вариант по БНТ.
Николай Коев е създател и главен организатор на придобилия европейска известност "Празник на зетьовете" в гр.Етрополе. По този повод издава книжките "Зетьов хумор", " Усмивки под чехъл", "Кулинарен зетьов наръчник" , както и на "Химн на зетьовете" по негови музика и текст. Членува в регионалните сдружения в Ботевград, Етрополе и Правец и към Съюза на независимите български писатели.
За цялостната си дейност в областта на културата е награден с орден "Св.св.Кирил и Методий" -първа степен. През 2007г. е обявен за Почетен гражданин на Етрополе. На 7 юли 2008г. Николай Коев си отиде от този свят."
Малцината присъстващи имаха възможността да изгледат един от филмите направени за Кофето посветен на делото на живота му- Празника на зетьовете. Споделената емоция от кадрите даде израз в хубави думи и мили спомени, които изказаха : Росица Христова, Иванка Георгиева, Здравко Чинов, Иван Чиков, Венета Гергова, Иван Хлебаров, Марин Дицов.
През 2018г. ще бъде отбеляза кръглата 20-ата годишнина на емблематичния за Етрополе празник с предоставяне на много снимков материал , филми и поредица от събития.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete