Петък, 25 Май 2018, 06:01

Според кмета Симеонов: Община Елин Пелин ще строи приют за кучета

31 Януари, 16:56
(1) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 503 0

В бюджетът за 2018г. са предвидени средства за строеж на приют за бездомни кучета. Това заяви кметът на общината Ивайло Симеонов по време на поредната дискусия, посветена на бездомните кучета на заседанието на ОС Елин Пелин. Освен това, кметът се похвали, че е подел национална кампания, която има за цел да спре транспортирането на бездомните кучета от една община в друга. Дали наистина са заделени пари за строеж на приют не е ясно, защото капиталовата програма на общината не е публично достъпна. Подобни обещания Симеонов даде и миналата година.
Междувременно стана ясно, че досегашните действия на администрацията за справяне с проблема са претърпели пълен провал. На заседанието съветниците изслушаха д-р Димитър Рачев – гл. инспектор към областното подразделение на ДАБХ, отговарящ за ветеринарномедицинския контрол на територията на община Елин Пелин. Рачев изказа опасения, че похарчените от кметската администрация 28 600лв. за кастрация и обезпаразитяване на бездомни кучета са похарчени напразно. Според него кастрация на кучета не е извършвана. Федерация по кинология за Европа е имала сключен договор за тази дейност с клиника в Казичене. Тази клиника обаче е от 3-та категория, което означава, че нямат право да извършват хирургически интервенции. Освен това в амбулаторния дневник месеци наред са вписвани само кастрациите на бездомни кучета от Елин Пелин и нито един друг преглед. Според Рачев възможността да са фалшифицирани документите е огромна. Освен това, упойващите вещества, които се използват при кастрации, са в контролен режим и тяхната употреба се описва. Подобно нещо обаче липсва в дневниците на клиниката. Липсват и задължителните протоколи при залавяне на кучетата, които трябва да се изготвят в присъствието на представители на общината, кметството и фирмата изпълнител.
Ивайло Симеонов отказа да отговори на доц. Рачев, но призова да бъде подаден сигнал до прокуратурата. В случая интерес за подобно разследване би трябвало да има точно кметската администрация, която е заплатила 28 600лв. от парите на данъкоплатците. Междувременно стана ясно, че общинският съветник Венцислав Цветанов, който има развъдник за кучета, не е спазил общинските наредби и не е поставил чип на своите кучета, но глоба не му е наложена.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (12)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (12)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (89)
70% Complete
Не подкрепям идеята (86)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (163)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (155)
70% Complete
Нямам мнение (12)
70% Complete