Четвъртък, 18 Април 2024, 09:42

Среща на млади баскетболисти и представители на различни професии бе финал на съвместния проект между Ботевград и Лесковац

21 Ноември 2018, 16:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1209 7


Среща между младежи, занимаващи се активно с баскетбол и представители на бизнеса, специалисти, експерти, работещи в различни сфери за местно развитие се състоя днес, в конферентната зала на зала „Арена Ботевград”, от 12.00ч. Срещата се организира в рамките на проект „Инвестираме в спорта за кариерно развитие на млади хора - двигатели за интелигентен растеж и сближаване на общините Ботевград и Лесковац“, финансиран по програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България - Сърбия. Целта на срещата е да се получи синергия, конструктивен диалог и сближаване между настоящи предприемачи, работещи в различни сфери на местната икономика, и младежите, на които предстои избор на професия и бъдеща успешна кариера.

Организатори на срещата са: Община Ботевград- водещ партньор на проекта; Фондация „Съвременност“, проектен партньор, отговорен за изпълнение на дейност „Психологическа подкрепа за кариерно развитие и придобиване на предприемачески умения и нагласи от 60 участници в проекта; Местна инициативна група (МИГ) Ботевград с включване в срещата на членове на сдружението.

Срещата бе заключителна фаза от реализацията на проекта и идеята е младите хора, занимаващи се със спорт, да придобият предприемачески нагласи. Това заяви Янка Александрова – изп. директор на МИГ, при откриване на събитието. „Ние установихме, че всеки 5-ти млад човек в Европа е желае да учи и не желае да работи”, заяви Александрови и подчерта, че това е една от трите причини групата да се заеме с този вид дейност. Втората причина е направено проучване, според което 75% от мъжете и 68% от жените са успели в професията, именно заради спорта. Като трета причина тя очерта, че младите хора спортувайки се утвърждават като дисциплинирани и волеви хора.

Една голяма част от младите хора, занимаващи се активно със спорт не успяват впоследствие да го превърнат в своя професия. Това е и мотивът на МИГ да запознае местните спортуващи деца с видовете професии и те да припознаят себе си в една от тях, макар и на един ранен етап. Това каза Радостина Вутева, ръководител на екипа за прилагане на методите за придобиване на  предприемачески умения и кариерно развитие, непосредствено преди да даде думата на присъстващите представители на различни професии.

„Това бе един качествен проект, който донесе много позитиви не само за община Ботевград, но и за община Лесковац. Благодарение на него имахме възможност да оборудваме нашата спортна инфраструктура с модерни съоръжения, в полза на спортното развитие на младите граждани ”, каза зам.кметът на община Ботевград Борис Борисов. Той подчерта, че много е скъсана нишката между бизнеса и образователните структури и между младите хора. Този изрази мнение, че тези срещи са изключително полезни и без тях много трудно един млад човек би се ориентирал в средата, в която живее и да направи своя информиран избор, затова как ще се развива занапред. „Кариерата на един спортист не заема целия му пълноценен живот, а по-скоро самото му начало, затова на вас по-късно ще ви се наложи да се реализирате на трудовия пазар”, добави зам.кмета Борисов. След него в искрен диалог представители на различни професии от Ботевград споделиха как са се реализирали професионално и каква е била тяхната детска мечта за професията им за в бъдеще.

Тихомир Найденов, управителна „Атлантис Нет” заяви пред младите спортисти, че няма как да не се разочароват от живота в един момент. „Важно е да се опивате да преодолявате проблемите и да не се отказвате от мечтите си”, добави Найденов. Той визира кметът Иван Гавалюгов, който също е бил активен баскетболист, в един момент е получил съвсем различна професионална реализация. За себе си Найденов заяви с голяма доза шега, че е реализирал детската си мечта да бъде шеф. Накрая той каза на младежите да не работят нещо, което не им е присърце.

Адвокат Верджиния Якимова обясни на присъстващите млади хора, какви професии биха могли да упражняват завършвайки юридическо образование и какви възнаграждения биха могли да получават. Тя подчерта, че при 11 години за придобиване нас редно образование и 6 години на висше, харчейки парите на родителите си, накрая, когато започват дадена професия, би трябвало поне да могат да плащат сметките си. „Каквото и да правите от позицията на моя опит, е много важно да не изпадате в застой и има едно неписано правило ние да защитаваме нашите клиенти максимално добре, независимо какви са те”.

Йордан Йорданов, представителна ИМИ, занимаващ се с подбора на кадри , сподели, че като малък е тренирал баскетбол. „ В даден период от живота си съм си мислил, че ще занимавам с баскетбол, но по една или друга причина животът ме отдалечи от това. В един момент човек се развива кариерно, за да може да издържа семейството си”. По думите му не всеки може да се реализира като успешен баскетболист. Другият представител на ИМИ Велислава Димитранова сподели, че се е занимавала с волейбол, но детската й мечта е била науката филология. „И аз като вас бях убедена, че ще се занимавам с филология, но днес се занимавам с човешки ресурси”, подчерта Димитранова. Тя отправи апел към децата да са гъвкави и да четат непрекъснато.

Филип Филипов, общински съветник и собственик на бизнес с автомобилни масла посочи, че неговият бизнес е едно голямо предизвикателство, всеки ден. „Дейността ми е доста интересна, поради динамично развиващия се сектор на автомобилната промишленост, излизат все нови и нови автомобили и съответно се изискват нови консумативи”, посочи Филипов. Той се обърна към младите спортисти със съвет да се стремят към едно добро образование и да изберат соята професия, така че след това да им носи удовлетворение. Той подчерта, че спортът обаче ще им донесе дисциплина и упоритост при реализацията на професионалното поприще.

Д-р Марияна Горгачева заяви, че качествата на отговорни личности младежите изграждат именно сега, израствайки в спортната зала. Тя наблегна на това, че за да получи човек успех в професията на лекаря, е необходимо ежедневно четене и придобиване на допълнителни квалификации. По думите й недостигът на медицински кадри ще се отрази много лошо на сектора. „Ще се окаже,ч е няма кой да отвори вратата на кабинета и да ви приеме за лечение.професията на лекаря е много отговорна и трудна, но толкова необходима на нашето общество,ч е аз наистина ще се радвам, ако сред вас има деца, които ще изберат медицината за свой професионален път на развитие. Но днес имате повече възможност да избирате, отколкото ние някога имахме”. Накрая д-р Горгачева цитира мисъл на известен човек,ч е умният човек се учи не собствените си грешки, а от тези на другите хора.

Йонко Додев, гл.асистент и доктор по лесовъдство в БАН и председател на неправителствена младежка организация посочи, че една голяма част от професиите, които днешните младежи ще работят за в бъдеще, все още не съществуват, но пътят е неформалното образование. „След като завършите училище не трябва да спирате да четете и да учите”, добави Йонко . Той отправи покана към младежите да се включат в проекти по линия на трансгранично сътрудничество между България и Сърбия по залесяване и борба с вредители, като се аргументира, че България е трето място в Европа по биоразнообразие, а 35% от територията на страната представляват гори, нещо което не се наблюдава в някои от съседните ни страни.

Архитект Весела Маркова заяви, че всяко нещо от градската среда се проектира и създава от архитекти и инженери и, че за да станеш архитект, е нужно да имаш усет към цветовете, пропорциите.Тя сподели,че като малка е спортувала плуване, но травма я е отказала от спорта. 

В срещата своите впечатления за професионалното си поприще споделиха и присъстващите предстaвители на медиите botevgard.com и balkanec.bg. Te представиха журналиситческата професия не само като предизвикателна и обогатяващата светогледа, но и много отговорна.
Накрая Радостина Вутева обобщи, че различните участници в дискусията от страна на професионално реализиралите се, обичат своята професия.

След края на представянето на професиите бе дадена възможност младите спортисти да зададат въпроси. Стефан Михайлов, син на Михаил Михайлов – директор на ОП „Балкан”, попита колко от представителите на бизнеса днес се занимават с това, което е било тяхна детска мечта. Само една трета от отговорите показаха, че тя е идентична с днес практикуваната от тях професия.


Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (7) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 19:52

    А защо не поканихте най-компетентната учителка другарката Кочкова да раздаде поученията си и сподели опита си за успешна реализация?

  • Отговори (3) (3)
    2. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 20:10

    Нали Мая Пенчева е там, за какво ти е Кочкова.

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 20:46

      Пред местната фаворитка в образованието другите ряпа да ядат!

  • Отговори (2) (3)
    3. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 22:49

    Тоя катил Филип какво прави там?!?

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 22 Ноември, 09:07

    До №3- не е чак толкова срамно човек да е необразован, срамно е, когато демонстрира това! Компютърът и интернет не са само, за да дават възможност за плюене по всеки и по всякакъв повод. Те ни служат да се осведомим за значението на думи, които сме решили да употребим. Така че, драги ми умнико, да не се окажеш ти най-големия катил във форума?

  • Отговори (0) (1)
    5. добавен от: Анонимен 22 Ноември, 13:42

    От това следва, че който не спортува не може да се реализира професионално

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 22 Ноември, 15:02

    а защо не и млади футболисти,акробати и прочие,в града само баскетбола ли е спорт

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete