Петък, 24 Май 2019, 02:27

Среща на служители на РУ на МВР-Правец с ученици от ГПЧЕ "Ал. Константинов"

10 Октомври 2018, 18:46
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1908 7


Старши инспектор Петър Иванов – началник група „Охранителна полиция“ и Младши полицейски инспектор Мария Василева oт РУ на МВР - град Правец посетиха днес ГПЧЕ „Алеко Константинов“ град Правец, с цел провеждане на регулярна среща по повод спазването на Закона за движение по пътищата. Тези срещи се провеждат с доброто съдействие на директорите на училищата на територията на град Правец, всяка година и с различни възрастови групи. "Целта на тези срещи е намаляването на пътно-транспортния травматизъм, който е сериозен проблем за цялата страна. Всеки ден виждаме какво се случва по пътищата. Цифрите са стряскащи по отношение на загинали и ранени. Целта на Областните и районните управления е да се направят мерки", каза в началото на срещата Ст.инспектор Петър Иванов.
Той обясни на какво се дължи войната по пътищата – на слабата подготовка на водачите на МПС или прекаленото им самочувствие при управление на автомобилите, лошата пътна инфраструктура и др.


„Когато придобиете свидетелство за правоуправление на МПС трябва много стриктно да спазвате законовите разпоредби“, призова ст.инспектор Иванов. Той припомни, че съгласно последните изменения, броят на контролните точки е 26. По думите му най-често срещаните нарушения, за които се отнемат контролни точки са неизползване на обезопасителен колан - 8 к.т., за управление на МПС и говорене по мобилен телефон – 6 к.т. ,ч не спиране на пътен знак „СТОП” – 8 к.т. „При изчерпване на наличните контролни точки, свидетелството ви за управление автоматично се отнема и след 6 месеца можете да се явите на проверовъчен изпит. През тези 6 месеца сте неправоспособен водач“, подчерта ст. Инспектор Иванов. По думите му има много нови промени в Наказателния кодекс ,които тепърва ще се въвеждат в закона за движение по пътищата. „За много административни нарушения вече се носи наказателна отговорност. Висшето ръководство на МВР прави тези промени, за да се въведе някакъв ред. „Основното, което трябва да знаете, като правоспособни водачи е, че по никакъв начин нямате право да управлявате автомобил след употреба на алкохол“. Той посочи, че допустимата мярка след употреба на алкохол трябва да бъде до 0,5 промила. При всеки отделен човек това означава различно количество алкохол, подчерта ст.инспектора. Над 0,5 до 1,2 промила водачите подлежат на административна санкция, а глобите са от 500 до 1 000 лв. лишаване една година и се отнемат 10 точки. Когато е установена проба над 1,2 промила, това подлежи на наказателна отговорост , т.е . водачът ще бъде съден. В разпоредбите вече няма пробация и подписка, а има условна присъда", заяви ст.инспекторът. "След време като си извадите свидетелство за съдимост, необходимо ви за работа, особено ако искате да станете полицай или военен, няма да можете.Там няма да пише, че сте употребили алкохол, а се приравнявате на извършители на тежки престъпления, каквото е и престъплението в Русе, станало преди няколко дни. Помислете много добре, накрая сте на вашата първа образователна степен. Ще станете родители и вие ще обучавате.“, обясни ст.инспектор Иванов. По думите му голям бич на българското общество е употребата на наркотични вещества и ежеседмично полицията установява и задържа лица, които разпространяват или употребяват наркотици. Старши инспектор Иванов каза още, че месечно на територията на РУ на МВР-град Правец се установяват по 3-4 лица, шофиращи след употреба на наркотични вещества.

Масово се разпространява слух, че след като сте употребили наркотични вещества, полицаите не могат да ви хванат. С дрегер за употреба на алкохол полицаите действително не могат да установят това, но затова имаме едни други полеви наркотестове, и един друг специален уред, на който категорично до месец и половина назад във времето , излиза – кокаин, амфетамин, марихуана, хашиш и т.н. Тогава отново отивате на съд.“, посочи ст.инсп. Иванов. По думите му водачите изглеждат спокойни, но в кръвта им има наличие на тези вещества. Той предупреди учениците, че МВР работи много активно в тази посока.

По време на срещата служителят на МВР в РУ Правец обърна внимание на една също толкова важна тема. Той съобщи, че в Закона за движение по пътищата са въведени принудително-административни мерки, които означават сваляне на регистрационните табели. „Когато употребявате автомобила, като неправоспособен водач, ви се свалят задължително регистрационните табели и автомобилът е с прекратена регистрация от 6 месеца до една година. Това означава, че през това време автомобилът не може да се продаде, нито може да се направи нова регистрация.“Този автомобил остава като един трофей, който да ви напомня за неблагоразумието“. Относно употребата на наркотични вещества, когато един водач е собственик на автомобил, автомобила подлежи също на сваляне на табелите, отново за същия период. По думите на гл.инспектор , ако водачът, автор на престъплението и собственикът на автомобила не са едно и също лице, тогава последствията за собственика са неочаквани и големи.

По отношение на правоспособността, при първо нарушение глобата е от 100 до 300 лв, ако се управлява автомобил, за който няма валидно свидетелство или водачът изобщо не притежава книжка. За второ провинение в рамките на една година, виновния шофьор отива на съд- налага му се условна присъда, а не както досега пробация.
За нерегистрирани МПС-та , например за управление на скутер под 50 кубика, водачът също подлежи на съд, а не както досега да се наказва с административна санкция.

Инспектор Иванов заяви, че град Правец е оборудван със системи за видеонаблюдение, като има камери които разчитат номерата на автомобилите и през тъмната част на денонощието. „Това не бива да ви успокоява, защото постоянно слизат камери на магистрална полиция. И вчера такава мобилна камера е била 4 часа на територията на община Правец“, заяви ст.инсп Петър Иванов. Освен това той съобщи, че контролът на скоростта още се осъществява с т.нар. радар „тринога“. „Имайте го в предвид, защото в населено място при ограничение от 50 км в час, ако бъдете установени например със 110 км , глобата е 700 лв и се лишавате за 3 месеца от правоуправление, а автомобилът се спира от движение от 1 месец“, посочи Началникът на група „Охранителна полиция“. Той припомни, че все повече се налагат електронните фишове. По димите му обикновено в района се засича превишение от 70 км , което се наказва с глоба от 100 лв. В 14 –дневен срок обаче ако се плати, струва 70 лв. „Защо да ги давате, когато сигурността на вас и вашите хора е по-важна“, призова ст.инспектор Петър Иванов. Той съобщи за една важна новост в закона. По думите му пътниците, които са в автомобила трябва да бъдат с поставени обезопасителни колани. За тяхното неизползване се глобява водачът. Глобата за един пътник е в размер на 50лв, а пътникът също подлежи на санкция от 50 лв. В този случай обаче контролният орган преценява , дали да му бъде съставен фиш или акт.
При всяка една проверка водачът се проверява освен за криминална постъпка или за издирване, също и за неплатени глоби към КАТ. Ако има неплатени глоби в двугодишен срок , съгласно ЗАНГ, водачите подлежат на административно наказание – съставяне на акт и отнемане на свидетелството до плащане на дължимите глоби. Ако има невръчени електрони фишове, веднага от „Охранителна полиция“ го връчва на място. Ако до 14 дни и той не бъде платен, водача отново подлежи на санкция.

Ст. Инспектор Петър Иванов съобщи на учениците – млади водачи на МПС, че съвсем скоро ще излезе ново разпореждане, според което всички лица, които са в автомобила да бъдат проверявани за невръчени документи. „Това се предприема от гл.точка на това, че има много собственици на автомобили , които не са водачи, но те също имат задължения към държавата“, посочи ст.инсп Иванов и отново припомни, че всички мери са по повод намаляване на пътно-транспортния травматизъм. „Всеки ден има констатирани случаи“, добави инспекторът. В района на община Правец той зави,ч е обстановката е спокойна, но това се дължи на денонощния труд на всички полицейски служители, с риск да не си виждат семействата, за да има респект на територията на общината.


Старши инспекторът накрая наблегна на обстоятелството, че полицаите са облекли униформите, за да бъдат полезни на обществото, но често пъти водачите изливат гнева си върху тях. Затова пък висшето ръководство прави ежегодни обучения на полицейските служители за поддържане на техния професионализъм и развитие. „Разберете полицая като ви спре за проверка, той не се заяжда с вас, това е неговата работа – да спре възникването на всякакъв вид инциденти“, обясни началникът на група „Охранителна полиция“. По думите му има законов ред, по който всеки може да възрази.Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

 • Отговори (8) (0)
  1. добавен от: Турист 10 Октомври, 19:30

  Гледам пак са започнали колегите да 'респектират' любителите на банички, които си спират на главната, кой как му дойде! Това добре, дръжте фронта! Ама да попитам сега за кръстовищата, и по специално това до Зелената къща и Донито. Въпроса е, на колко метра преди и след кръстовище е разрешено спирането? На колко метра имаш право да паркираш от пешеходна пътека? При кои условия е разрешено спирането от двете страни на улицата? А, Г-н. Инспекторе? На мен лично ми омръзна да се оглеждам като луд на това кръстовище, защото нямам видимост от спрели автомобили, като един от редовните спиращ на ъгъла е общинският съветник!
  И за 'баровците' от Риу да попитам, тях бедните какво ще ги правим? Гледам чат пат, и те се правят на 'големи' и спират точно на кръстовището! Хмм, да вкараме малко ред, а Г-н. Инспектор, какво ще кажете?

 • Отговори (1) (0)
  2. добавен от: Анонимен 11 Октомври, 08:33

  Може би пречи и Зелената къща за да не се оглеждаш на стоп!!!

  • (2) (2)
   1. добавен от: Анонимен 11 Октомври, 15:02

   Защо се заяждаш, прав е човека или може би искате да няма ред, като в Трудовец, пресичат където си искат, спират колите където им падне и после като стане нещо, полицията не си върши работата.

  • (0) (0)
   2. добавен от: Турист 11 Октомври, 22:22

   Не, въобще не ми пречи. Но виж граматиката, това определено ти пречи на теб. Нещо си засегнат,а? Защо ли?

 • Отговори (1) (1)
  3. добавен от: Анонимен 11 Октомври, 10:42

  Това на Бонка дъщеря й ли е?

 • Отговори (1) (5)
  4. добавен от: Жител на Правец 12 Октомври, 12:41

  Точно този инспектор трябва най малко да говори.......

 • Отговори (3) (0)
  5. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 20:09

  “В района на община Правец той заяви,че обстановката е спокойна, но това се дължи на денонощния труд на всички полицейски служители, с риск да не си виждат семействата, за да има респект на територията на общината. “ А някои от тях и за да получават допълнително възнаграждение за положен извънреден труд. Дали обаче има нужда от “тези неимоверни и извънредни усилия” на определени служители на РУ - Правец и могат ли въобще същите, предвид личността и моралът им да предизвикат уважение сред обществото, та именно те да полагат извънреден труд -може ли някой да каже?!? “Респектирането” на гражданите ли е целта на работата на полицейските органи в община Правец или целта би трябвало да е да осигуряват обществения ред и сигурността в общината, а като следствие от това и да заслужат уважението на жителите?!?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (1)

За кого ще гласувате на изборите за европарламент на 26 май?

Анкета » коментари (1)

За кого ще гласувате на изборите за европарламент на 26 май?

отговори
ГЕРБ и СДС (64)
70% Complete
БСП за България (76)
70% Complete
ДПС (6)
70% Complete
ВМРО-БНД (20)
70% Complete
Атака (4)
70% Complete
Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ) (10)
70% Complete
Воля – Българските Родолюбци (10)
70% Complete
Демократична България (4)
70% Complete
Коалиция за България (3)
70% Complete
Глас Народен (1)
70% Complete
ПП Възраждане (5)
70% Complete
За друга формация (5)
70% Complete
За независим кандидат (9)
70% Complete
Нямам намерение да гласувам (52)
70% Complete