Неделя, 16 Декември 2018, 13:05

Стартира обучението по националната програма „IT кариера” на МОН

26 Ноември 2017, 17:03
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 995 0

В петък официално бе даден старт на националната програма на образователното министерство „IT кариера”. Тържественото откриване бе в присъствието на еврокомисаря Мария Габриел, министъра на образованието Красимир Вълчев, представители на IT бизнеса, директорите на учебните центрове по програмата в страната и мн.други.
По тази програма са създадени пет центъра за обучение-в София, Правец, Бургас, Пловдив и Русе, като участниците са десетокласници от езикови реални гимназии, средни училища и др. Курсът на обучение е 3-годишен-общо 960 часа /по 320 часа на година/. В 12-и клас учениците, включени в програмата, полагат държавен изпит, като получават удостоверения за професионална квалификация –приложен програмист.
Учебният център в Правец е в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи /НПГ по КТС - популярна и като УКТЦ/. Там ще се обучават общо 160 ученици.
В Правец са формирани 2 групи. Отделно за обучението на учениците са обособени групи и в Плевен, Ловеч и Дупница, като преподаватели от Техническия университет и НПГ по КТС-Правец водят часовете събота и неделя. През пролетната и лятната ваканция обучението продължава под формата на школа, като всички ученици ще бъдат в Правец.
На откриването еврокомисарят Мария Габриел отбеляза, че инициативата на МОН за стартирането на тази програма е похвална, заради голямата нужда от специалисти в IT бизнеса. В момента в Европа се търсят 300 000 програмисти.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Подкрепяте ли идеята до 2024г. да бъдат премахнати печките на дърва и въглища, които не отговатят на еконормите

Анкета » коментари (8)

Подкрепяте ли идеята до 2024г. да бъдат премахнати печките на дърва и въглища, които не отговатят на еконормите

отговори
Да (197)
70% Complete
Не (442)
70% Complete
Съгласен съм, това ще подобри качеството на въздуха. (65)
70% Complete
Не смятам, че е необходимо. Това няма да промени качеството на въздуха (237)
70% Complete
Не съм заинтересован (8)
70% Complete