Събота, 20 Април 2024, 13:45

Стоян Мирчев: ГЕРБ искат да унищожат професионалните гимназии

1 Юли 2016, 11:36
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 899 0


Вторият Франкенщайн, който създават от ГЕРБ в образованието се нарича Закон за професионалното образование и обучение. Чрез него управляващите искат да унищожат 76 професионални гимназии в земеделието, хранително-вкусовата промишленост и др. – това обясни народният представител от БСП лява България Стоян Мирчев.

В закона, който от ГЕРБ приемат, пише, че тези гимназии минават на подчинение на общините. Общините нямат ресурса, а от там и желанието да се грижат за тези професионални училища. Те нямат бюджети, с които да поддържат функционирането на учебните заведения и да се грижат за материално-техническата им база – подчерта Мирчев.

От днес стана ясно, че по две, вместо по 3 матури, ще държат учениците в гимназиите, което стана възможно, след като депутатите приеха промени в закона за професионалното образование на първо четене.
На практика учениците остават с две задължителни матури - по български език и литература и по професионален предмет. Отпада задължението да държат трета матура по предмет по избор. От 121 гласували 89 бяха "за", 17 "против" и 15 "въздържал се". 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete