Петък, 19 Април 2024, 05:52

Стоян Николов - Торлака представя „Иваил цар“, книга втора в Ботевград

6 Март 2019, 15:43
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1141 0


Среща с един от най-четените съвременни писатели Стоян Николов-Торлака предстои на жителите на града на 11 март. Домакин на събитието ще бъде Историческият музей.
Добрите исторически романи са рядкост, но двете части на „Иваил цар“ определено спадат към тази графа. Книгите са такива, каквото е било управлението на владетеля: бурно, изпълнено с много битки, емоционално, противоречиво. Романът е от историите, които не можеш да четеш между другото. Той те пренася в Средновековието и те оставя там, докато не затвориш и последната страница.

Ивайло е един от най-малко познатите, обаче и най-дълго помнените ни монарси. Пълководец, който уж е селянин, а побеждава многохилядни професионални армии. Цар, чието истинско име е споменато само веднъж в ръкописи на съвременници, а славата му не отшумява с десетилетия. Бил е начело на държавата по-малко от три години, но историята му и до днес вдъхновява. Той е феномен не само в българската, но и в световната история с дързостта да посегне на живота на собствения си монарх във време, в което царят е поставен от Бога.

Заповядайте на разговор за история и литература на 11 март от 18:00 часа в Исторически музей–Ботевград. Авторът на „Иваил цар“ ще ви очаква.

Подробности за събитието може да следите във фейсбук страницата на Исторически музей – Ботевград.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete