Сряда, 24 Април 2024, 04:26

Строят камбанария в Манастирa „Св. Троица” в Етрополе

17 Януари 2012, 15:24
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3056 0


12 хиляди лева получи дарение етрополският манастир „Св. Троица”. Парите ще бъдат използвани за построяването на камбанария.  
Манастирът е разположен на  5 км. източно от град  Етрополе.
Светата обител е построена по времето на Втората българска държава. Според преданията, в търсене на покой и усамотение Св. Иван Рилски се е установил в една от пещерите в близката местност Варовитец. Близостта до селището обаче го принуждава да напусне и да отиде в Рила планина. Населението на Етрополе приело мястото за свято и положило основите на манастира “Варовитец”. По време на османското владичество светата обител е опустошена и напусната от монасите си, след което остава в забвение векове наред. В края на 16-ти век е възстановена отново, след което постепенно се превръща в едно от най-големите духовни и книжовни средища по българските земи. До голяма степен това процъфтяване се дължи на по-мекия режим, даден на града от османските власти заради неговата роля на важен рудодобивен център.

В  сегашния си вид убежището на монасите датира от 1858 г.. Днес манастирът е  забележителен паметник на българската архитектура. Изграден е от майстор Иван Боянин от брациговската строителна школа и представлява внушителна кръстовидна сграда с пет купола. Стенописите в черквата са от по-късен етап – нарисувани  са през 1907г.. Най-ценните реликви от миналото на манастира за съжаление липсват. Това са  изкована от сребро дарохранителница от 1692г. и два напрестолни сребърни и в последствие позлатени кръста от 15-ти и 16-ти век. Запазена е старата храмова икона “Старозаветна Троица” (16-ти в.), която днес обаче се съхранява в Църковния историко-археологически музей в София.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete