Четвъртък, 25 Април 2024, 14:41

Строят ВЕЦ при Пробойница. Местните не знаят.

29 Март 2015, 11:27
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 4630 11


На заседание на общинския съвет в петък, беше повдигнат въпроса за наличието на тежки верижни машини по пътя за Губислав, които нарушават асфалтовото покритие. Оказа се, че предстои изграждането на пореден ВЕЦ, и е започнало изграждането на бент, като ще бъде положен и около 650 м. тръбен път. Така скоро водите на река Пробойница ще минават през малка водноелектрическа централа. Строителството е в ход, но според еколозите мястото е проблемно заради карстовия терен. Местните хора се притесняват, че питейната им вода ще бъде отровена и че всичко се случва зад гърба им.
Според общинският съветник от Лакатник Веселин Запрянов населението не е било уведомено за инвестиционното намерение. Инвеститорите обаче са категорични, че имат всички разрешителни и опасенията на хората са безпочвени - каптажът няма връзка с вододайната зона на селото, направени са им много проверки, които не са открили нарушения.
Над 200 са малките ВЕЦ-ове у нас, а за разрешение чакат още 200.
2-3 години по-късно рибата изчезва, крайречната растителност изсъхва и целият живот покрай реката практически бива заличен, посочва Любомир Костадинов от WWF. 70% от българите определят реките като най-важният природен ресурс от нас. Еколозите започват подписка срещу преграждането и изкопаването на родните реки. Миналата година осветлението си изключиха около 10% от домакинствата у нас, а само в София бяха спестени около 60 мегавата, равняващи се на близо 1 милион електрически крушки.
Тази година акцент на "Часът на земята" са реките. Еколозите алармират, че популациите от риби, птици, бозайници, земноводни и влечуги за последните 40 години са намалели с над 50% в световен мащаб, а видовете, обитаващи конкретно реките, са намалели със 76%.

Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: НЕВЕЖЕСТВОТО НЕ Е ПОРОК 29 Март, 12:16

    НЕВЕЖЕСТВОТО НЕ Е ПОРОК НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ
    ОБЯВЛЕНИЕТО на инвестиционното намерение е от преди години. има деже и обществено обсъждане, ама населението е със къса памет като на искърско геведо - хахахахахаахха. както казва бат Бойко -кофти материял.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: спомени от миналото 29 Март, 12:22

    Това ми напомня на местното населени- НЕ ЧЕТЕ НИЩО - НИ ОБЯВЛЕНИЯ НИ ВЕСТНИЦИ НЕ ХОДИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕРОПРИЯТИЯ И все- не чули не разбрали не видели .... и так далее.............. Ама когато е на аванта знаят къде да отидат и кога.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Веселин Запрянов 29 Март, 15:31

    До1:Тежката неграмотност и елементарната продажност обикновено вървят ръка за ръка:
    1/Обявление за инвестиционно намерение е закачено/поне според удостоверяване от Община-Своге/ на 24.09.2004 год. на таблото в Община-Своге.Смисъла на нормата на чл.62 ал.3 от Закона за водите е да се уведоми населението,което е засегнато от това намерение.Е,кое е заинтересованото население - това на гр.Своге,или на гара Лакатник и село Губислав?
    2/Разрешението за строителство е издадено през 2011 год.Седем години разлика според теб нормален срок ли е?Дали е налице изменение на обстоятелствата? Какъв е срокът на публичното уведомление? В българското право относно погасителната давност на административните наказания е 3-годишен - по аналогия следва да се приложи и при административни разрешителни или съгласувания!
    Срокът на това разрешително е продължаван няколко пъти,като последното за водоползване е от 12.01.2015 год.,т.е. близо 11 години след /евентуалното/ обявление!! Нещо смущавано?
    3/На 21.10.2005 год. е сключен договор за продажба на "УШИРЕНИЕ НА АВТОМОБИЛЕН ПЪТ" между Община-Своге/представлявана от КОЙ/ и инвеститора. Ако имаш минимална правна грамотност ела ми обясни що за правна фигура,обект на продажба е "УШИРЕНИЕ НА АВТОМОБИЛЕН ПЪТ".
    4/АКО ИМАШ И МИНИМАЛНА ОБЩА КУЛТУРА ИСКЪРСКОТО ГОВЕДО НЕ Е ПОПУЛЯРНО В ДЕФИЛЕТО, А В РАЙОНА НА САМОКОВ И ДРУГОТО ТЕЧЕНИЕ НА РЕКА ИСКЪР ПРЕДИ НАВЛИЗАНЕТО Й В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 29 Март, 18:29

    Кво само Пишете такива дълги коментари не стига че дългу но й неграмотни защо по цал ден сефите на сайта БАЛКАНЕЦ май______ба

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Трол 29 Март, 18:57

    Трол, Трол......................... се изтропал......................

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Вълчан 29 Март, 19:14

    Този проект съществува поне от 10г. Как Запрянов не знае е не обяснимо! Колкото за WWF= вероятно им е платено от Европа за да спират различни проекти свързани с енергетиката на република България! За каква риба и растителност говорят там. Къде е това НПО когато пречиствателната станция на София изпуска утайниците при високи води в р. Искър и задушава 90% от рибата в реката.Защо същите не плачат за изградените ВЕИта и соларни паркове собственост на Бориславова и разни други сегашни и бивши депотати? Дали не знаят,че тези паркове по морето пречат на ориентацията на прелетните птици! Дали не са отворили уста и им я запушват с пачки,пачки и пак пачки! Дали не са обикновени рекетьори, а не природо-защитници? Решете сами!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Вълчан 29 Март, 19:23

    Г-н Зпрянов!
    До колкото ми е известно Вие сте общински съветник в общинския съвет на гр. Своге.Като такъв, защо не проверите как е направен новия асвалт по общинския път за с. Губи слав и с каква съвест гласувахте нашите пари за ремонт на пътя за в нищото- Бовска Габровница.
    Трябва ли да позволите на Жоро да продължава да краде общинските средства.
    Вие сте добър юрист и ако Ви интересува и милеете за община Своге направете каквото е необходимо!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Запрянов 29 Март, 19:46

    Г-н "Вълчан",очевидно сте по някакъв начин информиран - дали правилно или не е друг въпрос - за случващото се в Общината.Не мога да приема обаче анонимността - ако искате да ми кажете нещо се обадете и ще говорим пряко,а не през форуми,още по-малко през анонимни постове!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: бате Васко 30 Март, 13:31

    по-добре с ВЕЦ отколкото без, драги съселяни и алчни еколози. Ползите са аналогични като строежа на втори лифт на Банско, и то не само за собствениците, част от които е и Общината, но и за "коренното" население- от нови работни места до бизнесчета с туристите. Ако можехме да почувстваме ползите както селяните в северна Италия и Австрия , конкретно от микро ВЕЦ-ове, щяхме друго да мислим.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Лазаров 30 Март, 23:11

    Големите проблеми от Свогенските ВЕЦ-ове скоро ще започнат. Чакат ни големи щети и непоправими бедствия. А иначе е ясно, че днес най-печелившата инвестиция е в съоръжения, които произвеждат електричество. Държавата е длъжна да го изкупи и то на добра цена. Какво спечели Общината и населението ѝ от досега изградените ВЕЦ-ове??? Това явно е поредния; но да знаете, че има хора, които печелят - и то добре. Сега ако имаш пари и влас - само ВЕЦ - нищо друго - инвестиция за поколения. Може да се срутят пътищата, да се отрови водата, хората да се изселят, няма никакво значение - Съоръжението ще работи и ща прави ток и пари! Въпроси от сорта на: кой е собственика, каква е нуждата, каква е ползата, вредата, смисъла - те не са важни. Селото се обезлюдява, къщите се ограбват и падат, възрастните хора едва оцеляват, за младите няма препитание, няма качествено водоснабдяване и никаква инфраструктура и т.н., но най-напред ВЕЦ - после другото, когато му дойде времето!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete