Четвъртък, 25 Април 2024, 21:10

"Св. 40 мъченици" или "Младенци" празнуваха в Драговищица

22 Март 2018, 19:20
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1213 2


В по-стари времена празникът Младенци се е чествал на 22 март и е съвпадал с пролетното равноденствие. С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. В този ден в с. Драговищица празнуват кръст на селото. Съществува поверие между хората, че в години на турското робство започна мор на млади хора. Един ден хората от селото решили да се събират и да направят кръст, който да пази селото. Този кръст скрили в края на селото, за да не го намерят турците. И така го нарекли – селския кръст.
На 22 март в с. Драговищица, община Костинброд се прави общоселско празненство. Местни жители правят курбан за здраве или за да отбележат родова среща. Присъстващите се събират пред кръста и се обкичват го с цветя. В основата му се пали сноп свещи.
Поради лошото време, тази година кръстът се проведе в ремонтирания стол в село Драговищица. На празника присъстваха: г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Анна Радовска – зам.-председател на общинския съвет – Костинброд, общинският съветник Николай Борисов, г-жа Албена Виденова – кмет на с. Драговищица, г-жа Диана Михайлова – секретар на НЧ „Г. С. Раковски – 1928“, г-жа Юлиана Лозанова – директор на НУ „Отец Паисий“ с. Драговищица, г-жа Румяна Аврамова – директор на ДГ”Детелина”, г-жа Виктория Яшнова – младши експерт „Култура и спорт“, г-жа Бистра Боянова- PR на община Костинброд и жители на селото.
По този повод отец Радослав проведе празнична литургия. Службата започна с молебен за здраве и просперитет на селото и жителите му. След празничната литургия се раздаде курбан за здраве.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Март, 14:20

    Кръстят е на с. Драговищица, а защо са присъствали половината община? Хора които не са от с. Драговищица

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Март, 14:21

    Поправка - кръстът

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete