Събота, 20 Април 2024, 10:43

Светослав Цаков извади кръста от реката в Костинброд

6 Януари 2018, 17:58
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2207 0


Хубавото време и празничния ден събраха стотици хора в Костинброд на Богоявление. Празникът започна с литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий", отслужена от отец Дамян и отец Серафим, като църквата беше изпълнена с миряни, вярващи и именици. По традиция след това беше направен и Богоявленския водосвет. Кулминацията разбира се беше хвърлянето и спасяването на кръста във водите на р. Блато.
Докато течеше службата в храма приготовленията извън него течаха с пълна сила. Младежи се събираха и се нахъсваха за скачането в реката. Тази година броят им беше най-голям - над 20 души. Бреговете на реката бяха специално почистени и пригодени за мероприятието. 
Младежите се подготвиха за влизането в реката, а отец Дамян хвърли кръста, който след оспорвано съревнование беше "спасен" от Светослав Цаков. Разбира се, всички участници целунаха кръста за здраве и се празнуваха заедно, развявайки и български трибагреник.
Празникът беше допълнен и от фолклорните изпълнения на танцовите състави "Ритми" към НЧ "Св. св. Кирил и Методий", както и много музика, вино и скара за настроение.
Сред присъстващите бяха кмета Трайко Младенов, председателят на общинския съвет Атанас Тенев, заместник-кметът Любен Кънчев, общинският съветник Николай Борисов, кметове на населени места, директори на институции и много граждани.
Йордановден и обичаите около него обединяват за поредна година местните, като показват, че чрез съхранение на традициите и културата може да се изгражда чувство за общност и да се върви заедно в посока на развитие и просперитет.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete