Петък, 19 Април 2024, 04:42

Световен ден на множествената склероза

30 Май 2012, 09:38
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2884 0


На 30 май светът  отбелязва  Деня на множествената склероза – заболяването, засегнало над 5 хиляди души в България, а в света – над 2 милиона. По данни на Фондация „МС Общество България” всяка година от множествена склероза се разболяват нови 80 души.Множествената склероза е хронично възпалително автоимунно заболяване на централната нервна система, включваща главния и гръбначния мозък. Болестта се проявява индивидуално при всеки човек с абсолютно индивидуални симптоми. Може да започне с нарушаване на зрението, на походката, спазми в мускулите, умора, сексуални проблеми, остра болка. Световният ден на множествената склероза се отбелязва от три години. През първата – 2009, в инициативата се включиха 67 страни, като броят им след две години надхвърли 73. Световният ден на множествената склероза се отбелязва всяка последна сряда от месец май. Идеята за провеждането му е на Международната Федерация по множествена склероза. Целта е да се повиши информираността за множествената склероза и за ролята на МС Обществата и глобалното МС Движение.
 Множествената склероза се среща предимно сред млади хора, като най-голям брой са между 30 - 34 години. Страдат повече жени, отколкото мъже, като причина за това все още не е открита.
 Колкото по-рано се открие и диагностицира заболяването, толкова по-големи са шансовете то да бъде овладяно и стопирано. Затова тази година кампанията акцентира върху това хората да бъдат по-бдителни към своето здраве.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete