Събота, 20 Април 2024, 06:31

Световно известната балерина Мая Плисецкая почина на 89-годишна възраст

3 Май 2015, 11:00
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1936 0


На 89-годишна възраст световноизвестната балерина Мая Плисецкая почина на 2 май в Германия от сърдечен пристъп, съобщи пред ТАСС генералният директор на „Болшой театр“ Владимир Урин.
 
„Обади ми се съпруга на балерината Родион Щедрин. Тя е починала от тежък сърдечен пристъп. Лекарите са се борили, но не са успял да направят нищо“, казва Урин.
 
Руският президент Владимир Путин изрази съболезнованията си на семейството на Плисецкая и на всички почитатели на таланта на великата балерина.
 
Мая Плисецкая е родена в Москва, в известно еврейско семейство. Учи в Шпицберген, където баща ѝ Михаил Плисецки работи като инженер и директор на съветска минна компания, а после е генерален консул на СССР. През 1938 г. баща ѝ е екзекутиран по време на сталинските чистки (реабилитиран при Хрушчов).
 
Майка ѝ Ракел Месерер-Плисецкая (известна още като Ра Месерер), актриса в нямото кино, е арестувана и изпратена в трудов лагер на ГУЛАГ в Казахстан, заедно с нейното 7-месечно братче. Тогава Мая е осиновена от леля ѝ (сестра на майка ѝ) балерината Суламиф Месерер, до освобождаването на майка ѝ през 1941 г.
 
Евакуирана е заедно със семейството в Свердловск от септември 1941 до септември 1942 г. В града няма условия за занимания с балет, но именно там е първото ѝ публично изпълнение на номера Умиращия лебед.
 
Мая учи в Московското хореографско училище при голямата балерина Елизавета Гердт. За пръв път танцува в Болшой театър, когато току-що е навършила 11 год. През 1943 г. завършва училището и постъпва в Болшой балет, където танцува до 1990 г.
 
За разлика от много балерини тя не преминава през кордебалета. Става солистка веднага след дипломирането си. Нейната ярка червена коса и поразителният ѝ вид я правят бляскава фигура на сцената и навън. Нейните дълги ръце имат флуидност, която и до днес остава ненадмината.
 
Интерпретацията ѝ на умиращия лебед, показният сегмент, придобил известност от Анна Павлова, става емблемата на Мая. Известна е с височината на скока си, изключително гъвкавия си гръбнак, технически прецизното си танцуване и харизмата си.


Източник: bTV

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete