Четвъртък, 28 Март 2024, 12:54

Танцов клуб "Макамлии" - първенец на фолклорен фестивал в Пловдив

27 Септември 2013, 13:18
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 3149 1


Танцов клуб „Макамлии” взе участие в Четвъртия национален фестивал за български народни танци „На хорото под Тепето“, който се проведе в град Пловдив. Състезателната част премина в 3 кръга. В първия групите представиха два танца по техен избор. Във втората част се състоя надиграване, в което взеха участие 6 двойки от състави, разпределението на които бе на случаен принцип. В третата - заключителна част, някои от формациите показаха чуждестранни хора. Макамлии участваха и в трите кръга. 
Шопските любители и изпълнители на българските хора се представиха блестящо и с емоционалната си и темпераментна игра обраха повечето от наградите на фестивала: първо място в чуждестранно хоро; награда на публиката; второ място в класирането; наградата на медийните партньори- медийна звезда; първо място в надиграване на ръченица за Илиянка и второ за Иво Райчеви! Общо: три павета/приза на фестивала/ и пет грамоти.
Седмица по- късно клубът участва и на първия фолклорен фестивал „Мегданска веселия”- София, където отново се нареди сред първенците- второ място в класирането.
ТК “Макамлии” – Елин Пелин е основан на 6 юни 2011 г. Начело на групата стоят младите хореографки Младенка Павлова и Теодора Серафимова. В клуба са събрани хора от различни възрасти и професии. Съдии, корабни диспечери, строители, домакини, ученици и други танцуват заедно, обединени и отдадени на магията на фолклора. Най-малката танцьорка Валентина е само на 10, а най - възрастният Влади - на 60 години. Ентусиазираните ръководителки споделиха, че идеята за клуба е случайна. “Не сме ги търсили, нас ни намериха”, казва Младенка Павлова. "Всички танцьори са много емоционални, добре сработени помежду си – те са едно голямо семейство! Освен на репетиции и в реалния живот са постоянно заедно, като най-добри приятели. Единственото нещо, което ги разделя са професиите им", споделят хореографките. 
“Макамлии” участваха на националния фолклорен фестивал “На хорото под Тепето” и миналата година. Тогава останаха на трето место в крайното класиране и грабнаха специалната награда. 
На международния фестивал за народни танци в Костинброд тази година клубът печели трето място в категория “Любители”.
Ръководителките им се гордеят с тях за тазгодишния им успех и споделят, че не са срещали другаде такава група, която да има толкова хъс, енергия и желание за танци. 
Това е един прекрасен старт на новия танцувален сезон. Усещането да гледаш клуба на сцена е неописуемо!
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Цецо 29 Септември, 19:15

    Хубаво е, когато някой записва. Остават около 2 години от мандата на Кмета на Община Елин Пелин, моля ви изгледайте това и сами преценете колко от тези обещания се случиха :
    http://vbox7.com/play:fdc783c9a8

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete