Петък, 19 Април 2024, 10:18

Търговци предлагат преоценен хляб в Своге

13 Януари 2015, 15:48
(0) (1)
Своге - Новини
Прочетена: 5716 24


Търговци предлагат преоценен хляб с изтекъл срок на годност в община Своге. Нелоялната конкуренция продава тестените изделия на примамливи за потребителите цени. За това сигнализира хлебопроизводител от Своге. Таня Маркова е собственик на малък завод в Своге, който зарежда с хляб и закуски магазини както в община Своге, така и в областите Враца и Монтана. Заради високата цена на продуктите много търговци в региона незаконно предлагат преоценен хляб с изтекъл срок на годност.
В нашия град и в много други малки градове просто в деня за пазар – пазарния ден, т.нар. идват едни коли, едни бусове, отварят им се вратите и хлябът се продава направо от там. Този, който е с изтекъл срок на годност - това обяснява Таня Маркова. Заради високата цена на продуктите качеството на хляба намалява, твърди Таня. А полезният хляб се прави с хубаво брашно.
Ние слагаме единствено стандартните съставки. Но дали някой следи какво се слага в брашното, защото всички добавки са в брашното, което идва при нас така - продължава Маркова. Нейната фабрика е регистрирана по стандарт “България”, което им дава право да изпълняват обществени поръчки. Хлебопекарната зарежда с банички, козунаци, рогчета и гевреци детски градини, болници и социални домове. За производството на закуски за деца изискванията са още по-строго. В тестените изделия не трябва да се използват растителни мазнини, което оскъпява производството.
За децата, естествено, по изисквания и както си трябва по закон се прави с истински продукти. Със скъпото сирене - уточнява Таня Маркова. Регионът е беден, затова тук не се предлагат диетични хлябове и такива с кълнове и семена. На пазара се търси само ръчен, бял заводски, типов, добруджа и многозърнест хляб. Минималната цена на хляба в магазините в Своге е 55 стотинки, а максималната 80 за 700 грама - допълва младата жена.
При положение, че имаме толкова много безроботни, хората се интересуват само от цената. Много рядко се случва някой човек да се интересува от качеството на хляба. Производителите са на ръба на оцеляването, затова са принудени да съкращават персонал, за да спасят поминъка си. Въпреки проблемите в бранша, Таня Маркова няма да се откаже от поминъка си, а ще продължи да се бори за намаляването на ДДС ставката от 20 на 5%.
По-рано тази седмица Българската агенция по безопасност на храните се самосезира и разпореди незабавни проверки в хлебопроизводството в цялата страна. Те трябва да установят произхода на хляба и хлебните изделия, които се доставят в детските градини, училищата и социалните заведения.
В момента в детските градини и училищата хляб се доставя само след спечелена обществена поръчка. Според браншовата организация на българските хлебопроизводители, обаче, голяма част от доставките в учебните заведения се извършват от нелегални фирми. Затова от Агенцията по храните започват масови проверки. Според хлебопроизводителите при доставките за социалните заведения често не се спазва и другото основно изискване – хлябът да е произведен по утвърдения стандарт “България”. Очаква се проверките на Агенцията по храните да установят има ли в действителност такива нередности.


Източник: balkanec.bg

Коментари (24)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Истината 13 Януари, 19:44

    Просто не са конкурентно способни - качество/цена.
    Желенски завистници. Преоценения хляб, който се купува от пазара е за животните. Не издържат на конкуренцията и губят позиции в магазините. До година ще са фалирали-лоша инвестиция. До година дано пак да се видиме - а за жените които работят по 12 часа без прекъсване, а някой път и денонощно, кой ще се обади на инспекцията по труда, а за условията вътре и трудова медицина. НЕКАДЪРНИЦИ.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: GEOGI IVANOV 13 Януари, 20:47

    Al4na i zavistliva ,prosta CEROVKA

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Жоро 13 Януари, 22:25

    Я ми кажи Таня къде във Своге има хляб 800 грама за 55 стотинки да има но бракуван от София не твоя хляб

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: dup3 13 Януари, 22:27

    не им завиждам на ХОРАТА които работят там,дано някои направи нещо за тях,koи знае колко им е гнила работата дано,си намерят майстора

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 13 Януари, 22:30

    КАКВА ИМ ПРЕЧИ БРАКУВАНИЯТ ХЛЯБ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КОЙТО ИСКА СИ КУПУВА НЕ ИМ РАЗБИРАМ ПРОБЛЕМА

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 13 Януари, 22:38

    няма кой да купува техния това им е проблема

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Пешо 13 Януари, 22:39

    Пречи им че Кмета Жоро им резна далаверата не зареждат болници училища социален патронаж и детски градини ????????

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Mimi 13 Януари, 23:00

    Kak ne i pisna na Tanq samo da bulva zloba i otrova?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: до 8 13 Януари, 23:14

    Седми казва истината затова боли и злобее г-жата??????

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete