Събота, 20 Април 2024, 06:45

Тържествено честване на 180 години от рождението на Апостола в община Правец

18 Юли 2017, 12:59
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1547 4


На 18 юли се навършват 180 години от рождението на Апостола на свободата- Васил Левски. Той е роден в град Карлово в бедно семейство, в което твърде млад му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Там Левски се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

Предаден или жертва на случайността той е заловен в Къкринското ханче до Ловеч през зимата на 1872 г. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година. 


По повод годишната от неговото рождение в цялата страна се организират различни събития. Град Правец отбеляза тържествено този ден и поднесе венци и цветя пред паметника на Апостола в двора на ОУ „Васил Левски“ гр.Правец. На честването присъстваха гости на града, ученици от ОУ „Васил Левски“ гр. Правец, Център за социална рехабилитация и интеграция гр. Правец. Към събитието се присъединиха и кметът на Община Правец- Румен Гунински, председателят на Обински съвет Правец- Николай Яхов, секретарят на Община Правец- Албена Петрова и главен експерт "ОЗСДСТ" Гълабинка Цветанова.

Честването започна с реч на директора на Историческия музей гр. Правец- Таня Борисова. „Дванадесет синове на Правешкия край, сподвижници на Левски, са участници в местните революционни комитети. Геният на националната ни революция Васил Левски взема последно причастие от поп Тодор с думите: „Всичко, което съм сторил, сторих го за Отечеството.“ На днешния ден трябва да кажем, че той е онази личност от националния ни пантеон, която ни обединява и която ни дава основание не само да се гордеем, но и да поглед към самите себе си, за да  осмислим, извървения до сега от народа ни път, за да потърсим ориентир за онова, което сме постигнали или пропуснали. Епохите минават и отминават, раждат се и умират, а Апостола е жив в сърцата и душите ни."


Ученици от ОУ „Васил Левски“ гр. Правец изпълниха блестящо своите рецитали, а музикалният педагог Миглена Батанова заедно със своя възпитаничка изпяха песен за гостите. Венци и цветя пред паметника на Апостола поднесоха:

Община Правец

Общински съвет Правец

Консултативен съвет към Правец

Исторически музей гр. Правец

ОУ „Васил Левски“ гр. Правец

ГПЧЕ „Алеко Константинов“ гр. Правец

ДЦВХУ гр.Правец

ЦДГ „Индира Ганди“ гр. Правец

Граждани на община Правец


Тържественото честване за 180 години от рождението на Васил Левски в община Правец продължи в центъра на село Видраре, където също се поднесоха венци и цветя пред бюст- паметника на Апостола.

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Юли, 15:47

    Защо шеф петрофа не е дръпнала една реч

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 18 Юли, 21:00

      За простотията,почивка няма!Тъпчо,това е честване на един велик българин и място на простотиите ти нямат място.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Юли, 14:54

    Албено не е нужно да отговаряш на всеки коментар. Знаем те знаеш се спри да се правиш на нещо си като не си.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 21 Юли, 08:37

    А във Видраре момичето със съдраните гащи какво показва - беднатия,собствената си простотия или голямата простотия на директора си,който виси отстрани и я зяпа,вместо да я върне за подходящи дрехи.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete