Четвъртък, 18 Април 2024, 07:32

Телефонът за хронично болни хора е безплатен до края на юни

4 Юни 2020, 12:40
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1507 0


Телефон 0800 14 515 е безплатен до края на юни
VIVACOM удължава срока за безплатни обаждания на специализираната линия за хора с хронични заболявания

04.06.2020 г. гр. София До края на юни използването на информационната линия в помощ на пациентите с хронични заболявания ще бъде безплатно. VIVACOM удължава срока заради големия интерес към дистанционните консултации, които предоставят лекари специалисти. Телефон 0800 14 515 беше създаден от VIVACOM и Националната пациентска организация по време на извънредното положение. Телекомът обезпечава безплатните обаждания, а платформата за обслужване на линията се предоставя в партньорство с CallFlow. Всеки работен ден, от 9 до 18 часа, ендокринолози, онколози, кардиолози, психолози и инфекционисти предоставят консултации на пациенти с различни заболявания.
Данните показват, че за периода от 22 април до 27 май 2020 г. на информационната линия са се обадили 2630 пациенти. Всеки трети търси помощта на кардиолог, а всеки четвърти – на ендокринолог. Един от 10 пациенти се нуждае от психологическа подкрепа, отчетоха от Националната пациентска организация.

Благодарение на телефонната линия, на 6 пациенти е осигурена спешна медицинска помощ, а на 12 е оказано съдействие да получат медикамент, който не се предлага в България. Голяма част от пациентите, които се обаждат на психолога, са самотноживеещи или млади хора, останали без работа, както и пациенти с тревожност и депресивни състояния, вследствие на изолацията и социално-икономическата ситуация, в която се намират. Петима са декларирали, че са жертва на насилие.

На 37 пациенти без близки е оказано съдействие да получат топла храна и грижи в домашна среда от общините, в които живеят. На 43 пациенти е предоставена информация как да ползват социалните и здравните си права, а за 4 самотни родители е осигурена храна и продукти от първа необходимост.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete