Вторник, 19 Юни 2018, 21:07

Тематична викторина по предприемачество се проведе в ПГТМ"Хр. Ботев"

14 Ноември 2017, 14:54
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1704 6

Предприемачеството бе тема на провелите се днес в ПГТМ”Хр.Ботев” презентация на клуб ”Предприемачество” и викторина между отборите „Орханиец” (8-ми „Б”клас) и „Балкан” ( 8-ми „В” клас).
Водещите на инициативата Иван Иванов - преподавател по география и Десислава Колчакова, преподавател по предприемачество, музика и изобразително изкуство, обявиха целите и задачите на Свeтовната седмица по предприемачество по линия на „Джуниър Ачийвмънт България”.

Преди старта на викторината деветокласниците от клуб „Предприемачество” с ръководител Галя Димитрова представиха дейността си. Те обявиха двата продукта, които са създали. Това са „Electric Pads”- софтуер, заместващ учебниците на хартиен носител и “Happy Glasses” - очила със слушалки за слепи хора.

Жури на викторината бяха Ваня Иванова – зам. директор по учебната дейност, Галя Димитрова – преподавател по английски език и икономика и Венета Георгиева - ученичка в 12 клас, преминала курса по предприемачество.

Двата отбора се състояха от по 5-ма участници. Съгласно регламента, водещите задаваха въпроси, а учениците даваха своите отговори, след натискане на бутон. Отборът пръв натиснал въпросния бутон, имаше право на отговор. Преподавателите Иван Иванов и Десислава Колчакова поставяха на вниманието на участниците във викторината въпроси като: кога възниква предприемачеството; какво представлява предприемачеството; откъде произхожда понятието иновация; какви иновативни продукти се произвеждат в двете учебни компании на ПГТМ”Хр.Ботев”; кой е изобретил първата трайна крушка; какви са основните видове лидери; какво изобретява българският академик Георги Наджаков през 1937г; чие дело е построяването на Часовниковата кула в Ботевград и др.

След повече от половин часова надпревара бе излъчен победител. Това бе отбор „Балкан” със 192 точки , а отбор „Орханиец” се класира на второ място със 162 точки. Двата отбора получиха като награди сертификат за участие, по една значка и флаг на училището, сладкиши. На отбора-победител бе връчена и торта.

Международната организация „Джуниър Ачийвмънт” е най-старата организация, която работи в областта на икономическото образование. Тя е водеща в предлагането на водещи курсвое по бизнес, икономика и развитие на предприемаческия дух чрез образователни и практически дейности по икономическа и финансова грамотност, бизнес умения, лидерство и стратегии за успех. Курсовете са насочени към млади хора от 6 до 25-годишна възраст. Стартирала с над 10 пилотни класа днес "Джуниър Ачийвмънт България" предлага 24 образователни курса и бизнес програми. ПГТМ „Хр. Ботев” вече 10 години си сътрудничи с тях по линия на различни програми, припомни Десислава Колчакова.Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

 • Отговори (8) (0)
  1. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 16:11

  Интересно състезание и съм доволен.

 • Отговори (7) (0)
  2. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 16:12

  Господин Иванов искаме още такива състезания - харесват ни.

 • Отговори (6) (0)
  3. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 16:13

  Беше готино!

 • Отговори (4) (0)
  4. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 19:10

  Браво

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 15 Ноември, 21:08

  Много е хубаво, когато учителите са млади и имат общ език с дечурлигата :-)

 • Отговори (0) (0)
  6. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 08:35

  Направо е чудесно!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (15)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (15)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (109)
70% Complete
Не подкрепям идеята (98)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (176)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (174)
70% Complete
Нямам мнение (15)
70% Complete