Събота, 20 Април 2024, 11:42

Терористите от “Шарли ебдо" убити, 5 трупа при втора драма

10 Януари 2015, 10:04
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1457 0


Френски командоси щурмуваха печатница в Северна Франция и убиха барикадиралите се вътре двама братя терористи Шериф и Саид Куаши, които избиха 12 души в сатиричното списание “Шарли ебдо”.

Заложничката, която те държаха цял ден, е освободена и е добре, предаде АФП.

Щурмът започна малко след като се стъмни. Чуваха се изстрели, експлозии, от мястото се издигаше гъст дим. След началото на атаката двамата братя терористи сами излезли от сградата, стреляйки непрекъснато срещу командосите, предаде АФП. Малко по-късно бе съобщено, че и двамата са убити. При щурма бяха ранени двама командоси, единият е в критично състояние.

Френската полиция затегна днес обръча около двамата братя убийци. Капанът около тях се затвори в Северна Франция на третия ден от преследването. Двамата се барикадираха в печатница в индустриална зона на град Дамартен ан Гоел, като взеха жена за заложник. Градчето се намира на 35 км североизточно от Париж и недалеч от летището “Шарл дьоГол”.

Първоначално медиите съобщиха, че двама души са убити и 20 са ранени, но после тази информация бе отречена.

Две писти на

“Шарл дьо Гол”

бяха затворени,

като много от полетите бяха отклонени към други градове заради опасност от обстрел или ракетна атака. Въздушното пространство над града, където се провеждаше спецоперацията, бе затворено.

Властите започнаха по телефона преговори с двамата братя, които заявиха, че искат да умрат “като мъченици”. В същото време духовният водач на “Ислямска държава” Абу Сад ал Ансари заяви в проповед в град Мосул, че радикалната групировка стои зад атентата в редакцията на “Шарли ебдо”.

Днес сутринта двамата братя спряха “Пежо 206”, управлявано от жена, в гр. Монтани Сент Фелисите. Нападателите я освободиха, а после тръгнаха по магистралата в посока Париж, като бяха засечени от полицията. През целия път ги преследваха 5 военни хеликоптера, а терористите стреляха по тях в движение.

Двамата братя стигнаха до град Дамартен, където зарязаха колата и избягаха пеша в печатницата. Полицията блокира целия район. “Сцената е драматична. Целият район се пълни с хиляди френски полицаи и спецчасти. Няколко военни хеликоптера кръжат наоколо, пристигнаха

стотици

полицейски коли

и бронирани

машини”,

предаваше за Би Би Си журналистът Пиер Шолфийлд.

На мястото пристигнаха и десетки линейки в очакване на кървава развръзка.

200 деца на възраст от 3 до 10 години бяха заключени в основното училище “Анри Дюнан”, на 500 м от обсадата, предаде Би Би Си. За да се успокоят,

децата пееха

песни, а на

прозорците бяха

поставени

килими,

за да ги предпазват от куршуми. Малко по-късно около 1000 деца бяха евакуирани от две основни и две средни училища в околността.

48 часа бяха необходими на властите, за да локализират и хванат в капан двамата терористи. Това е най-мащабното преследване в историята на Франция, за което бяха мобилизирани 80 000 души - полицаи, спецчасти и жандармерия, предаде Си Ен Ен. Завчера полицията фокусира преследването в гора, по-голяма от Париж, на 40 км от селището Корси. Недалеч се намирала сграда, до която двамата братя били

забелязани

със ски маски

на лицата си

Полицията обсади съседното градче Лонгпон в Северна Франция и започна да претърсва къща по къща за терористите, но така и не ги откри.

С напредването на деня ситуацията около печатницата се промени. Говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Барндет обяви, че антитерористичните сили не са започнали атака, тъй като искали да установят “диалог” с двамата заподозрени, предаде Ройтерс. “Това може да отнеме часове, дори дни”, каза той.

Франция била

предупредена

от алжирското

разузнаване

на 6 януари, ден преди атаката срещу сп. “Шарли ебдо”, че се готви съвсем скоро атентат и двамата братя Саид и Шериф Куаши са замесени.

Лидерката на крайнодесния “Национален фронт” Марин льо Пен призова президента Франсоа Оланд да отмени шенгенското споразумение и да затегне контрола по границите, за да не избягат атентаторите.



Източник: 24 часа

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete