Събота, 20 Април 2024, 18:07

Топ 5 съвета за здраво сърце още днес

17 Юни 2019, 20:54
(0) (3)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1669


Сърцето е един от най-важните органи в тялото, който обаче за съжаление страда най-много. Повечето хора имат сърдечни проблеми с напредването на възрастта, а доста от заболяванията на сърцето и кръвоносната система вече засягат и младите хора, и тези на средна възраст. За това допринасят редица фактори от ежедневието ни. Ето и няколко съвета, с които да запазите сърцето си здраво:

1. Спрете пушенето

Тютюнопушенето е вредно не само за белите дробове, гърлото, гласните струни и дихателните пътища, но и за сърцето. Пушенето е една от основните причини за коронарна болест на сърцето. Една година след като сте се отказали, рискът от инфаркт пада до около половината от този на пушач.

2. Бъдете физически активни
Физическата активност може да намали риска от сърдечни заболявания. Това е и чудесен бустер за настроение, както и срещу стрес.
Тренирайте общо 150 минути с умерена интензивност всяка седмица. Един от начините за постигане на тази цел е чрез 30 минути движение в 5 дни от седмицата. Изберете най-подходящия за себе си начин – например ходете на работа с велосипед.

3. Пийте по-малко алкохол
Не забравяйте, че алкохолът съдържа калории. Редовното пиене може да окаже значително въздействие върху талията ви. Опитайте се да спазвате препоръчителните дневни граници на алкохола, за да намалите риска от сериозни проблеми със здравето си, включително рисковете за здравето на сърцето.

4. Ходете на профилактиен преглед
Профилактичният преглед е задължителен поне веднъж в годината. Така, ако случайно има наличие на някакъв проблем, личният лекар ще извърши проверка и, ако е необходимо, ще назначи изследвания. Дори и да ви изпратят при кардиолог – това е по-добрата стъпка, отколкото да не знаете, че имате заболяване. Специалистът разполага със специална апаратура, като ЕКГ холтер, с която да може да постави точна диагноза.

5. Прочетете етикета на храните
При пазаруване е добра идея да погледнете етикета върху опаковката на храните и напитките, за да видите колко калории и колко мазнини, сол и захар съдържа продуктът. Ако сте наясно какво съдържа храната и как тя се вписва в останалата част от вашата диета, ще можете да направите по-здравословен избор.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete