Четвъртък, 18 Април 2024, 14:46

Традициите са живи, но се нуждаят от своите пазители!

12 Октомври 2020, 23:46
(4) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3137 2


Неделно хоро в Литаково- така се нарича празникът, който само преди ден пренесе сегашните поколения в невероятния свят на българския фолклор.
Музикантите от „Литаковска духова музика” с ръководител Дейвид Христов и танцьорите от танцов състав „Литаково” с ръководител Нина Петкова направиха слънчевата неделна утрин още по-позитивна, заредена с приятни емоции и изпълнена със забавления. Музиката и танците на талантливите литаковци събраха на площада в селото много зрители, които се наслаждиха на прекрасната инициатива.

В културния календар за 2020г. на НЧ"Светлина-1900"- с.Литаково е заложено отбелязване на 120г. читалище и читалищна дейност. По този повод на 11 октомври /неделя/ от 10:00 часа на центъра в с.Литаково се проведе първото неделно хоро, с което бе поставено началото на тържественото отбелязване на юбилея.

Председателят на НЧ"Светлина-1900"- с.Литаково Станислав Борисов заяви, че с това неделно хоро се поставя началото на една прекрасна инициатива, която ще радва литаковци периодично.

„Заради пандемията не успяхме да отбележим празника през май, както е записано в културния календар на селото, затова решихме да го направим сега. Имаме намерение първата неделя на всеки месец да провеждаме неделно хоро. Желанието ни е това да стане традиция на селото”, сподели г-жа Нина Петкова и добави: „Идеята ни е на 1-ви ноември да отбележим празника с по-мащабно хоро, като се очаква в селото да гостуват и други танцови клубове, които ще се присъединят към нас.”

Традициите са живи, но се нуждаят от своите пазители!



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 11:16

    Браво!!! Много добра идея.

  • Отговори (3) (0)
    2. добавен от: Веселина Кубетска 13 Октомври, 11:32

    Евала на кмета и организаторите.Браво .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete