Петък, 19 Април 2024, 02:36

Традиционен празник на крепостта Боровец при с.Разлив

24 Юни 2015, 16:49
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 4110 4


На 28 юни 2015 г. в неделя в навечерието на Петров ден за осми пореден път ще се проведе празник на античната крепост Боровец в близост до с. Разлив, община Правец. Крепостта е разположена на връх „Голям Боровец” с надморска височина 848 м и обхваща площ от 5,200 дка. Крепостта е част от Старопланинската укрепителна система през античната и късноантичната епохи (ІІІ-VІв. от н. е.). На билото на хълма е  установен тракийски пласт от ІV в. пр. н. е., документиран със жертвена клада, голямо количество керемика и животински кости. Един голям хранилищен съд за зърно (питос), намерен тук, може да се види в експозицията на музея в Правец. Тук е съществувало древно светилище и вероятно укрепление от времето на траките. Античната крепост е изградена и формирана през ІІІ-ІV в. от н. е. и е функционирала до VІІ в. Лицата на крепостните стени са оформени от ломени и грубо обработени камъни, плътно прилепващи един към друг, споени с бял хоросан. За пълнеж са поставяни по-дребни ломени камъни с хоросанова спойка. Разкрита е мощна укрепителна система от крепостната стена и асиметричен вход, фланкиран от плътни кули. Във вътрешността и покрай крепостната стена от запад, изток, юг и югозапад са разкрити множество сгради, някои състоящи се от няколко помещения. Скалният масив навсякъде е включен умело в градежа, древните строители изцяло са се съобразили с естествената конфигурация на терена.   Открити са множество находки – монети, железни оръдия на труда и ежедневния бит (кирка, брадва, ножове, сечива, дръжки от котли, куки, резе, ключ, катинари...),  каменни брусове и хромели (ръчни мелници), фибули (игли за дрехи), бронзови предмети - апликация към конска амуниция, бронзов кръст, накити, апликации и др.
От 10 юни до 10 юли за поредна година продължават археологическите проучвания на крепостта, организирани от Исторически музей-Правец. Рабатата на този етап е съсредоточена в южния сектор, където са разчистени още две сгради, открити са предмети, които ще обогатят музейния фонд и експозицията на музея. Това е една от малкото проучвани планински крепости в България и единствена в региона, може би най-интересния археологически обект в този край и трябва да се посети.
Затова на 28 юни в неделя след 9.00 часа, каним всички любители на старините от Правец и района, от Ботевград и Етрополе да заповядат и да посетят археологическия паметник – Антична крепост Боровец. Тръгва се от с. Разлив. Пътят догоре е маркиран. По проект по Програмата за развитие на селските райони община Правец е изградила инфраструктурата към обекта – туристическа алея със съоръжения и атракции, два паркинга, кътове за отдих сред живописна природна среда. От 9.30 до 12.30 часа предлагаме на гостите да разгледат крепостта. На място археолозите ще покажат резултатите от проучванията и последните открития. След това на поляната при  изаслона на ловците и новия кът за отдих ще има вкусна курбан чорба, може да си купите и кебапчета, безалкохолно и бира. Очакваме Ви!
                                                                                  
                                                                                  Татяна Борисова
                                                                                   Директор на ИМ Правец

 


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete