Събота, 20 Април 2024, 05:29

Трайко Младенов: "Протестът при Ломско шосе е чисто политически, проблемът вече е решен"

31 Август 2019, 12:27
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 959 0


Според кмета на Костинброд Трайко Младенов, протестът при Ломско шосе е чисто политически, защото при липса на проблем, неопределен брой хора се вдигат на протест.
Преди това е бил решен друг проблем, защото след проведените обществени поръчки от Костинброд и Столична община, броят на курсовете между Петърч и София от 36 били намалени на 22. За превозвач по тази линия на квотен принцип Столична община има договор от 26-ти юли т.г. с фирма „Борекс Транс“ АД на стойност 588 000 лева без ДДС. Договорът на Община Костинброд е от декември м.г. За всички линии от общинската и републиканската пътна мрежа се явява един кандидат и той печели цялата поръчка с оферта от 1,2 млн.лв. без ДДС за 5 години. В това число е и София – Петърч - София.
„Аз съм решил проблема не защото има натиск, а защото от 15-ти септември 500 наши ученици и студенти почват да пътуват за София“, коментира обаче градоначалникът на Костинброд. По думите му до началото на тази седмица е нямало фирма от София, с която да преговарят, защото процедурата още била в ход.
„Компромисите са направени с цел удовлетворяване интересите на гражданите. За нашата поръчка е подписан договор през декември месец. И имаме един автобусен превозвач - само един участник и един спечелил. От другата страна обаче са повече кандидатите. Там има и обжалване на поръчката. Ние изчаквахме да има с кого да говорим. До август една фирма возеше, но тя ни информира, че жали поръчката, защото не е избрана, но друга е спечелила делото“, посочи Младенов. В понеделник и вторник били преговорите за допълнителни курсове по този маршрут с представители на двете общини, двете автобусни фирми и граждани. „Работихме в понеделник и вторник, а в сряда вече бяхме готови с решението - за 12 допълнителни курса. Те се прибавят към останалите и всички ще са спокойни. Предстои да подпишем анекси с превозвачите, когато изчистим подробностите“, каза кметът. Той обясни защо курсовете са били по-малко в новите поръчки – защото има промяна на отстоянията в едно направление по наредба, което е не по-малко от 10 минути между различните автобуси, които минават през една спирка, за да не се трупат на една спирка. Заради това старото разписание не може да е в синхрон с новите изисквания. Допреди няколко дни курсовете на София са 22, а на Костинброд – 23. От понеделник се добавят още 12.
Страните са се договорили и за 20-те процента отстъпка за учениците, тъй като в софийския договор тази клауза липсвала.
Младенов подчерта, че общината не печели стотинка от автобусните превози, защото платените билети отиват за превозвача и посочи, че обща за двете фирми ще е спирката на метростанция „Ломско шосе“, като костинбродските автобуси ще стигат до 61-во ОУ, а софийските – до спирка „Обеля“.
По думите му той ги приканил да протестират пред общината, но да не затварят „Ломско шосе“, защото е главна републиканска пътна артерия, по която минават хиляди автомобили и трафикът ще бъде затруднен. Издал им разрешение за протест на локалните платна.



Източник: actualno.com

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete