Петък, 19 Април 2024, 12:07

Третото издание на „България пее” в Ботевград покори сърцата на публиката

21 Април 2018, 13:36
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1412 2


Третото издание на „България пее” в Ботевград събра любителите на хоровото и певческо изкуство в „Обреден дом” Ботевград, днес от 11.00ч.

В едночасовия концерт Ботевградската публика се наслади на професионалните изпълнение на 4 хорови състава към Народно читалище „Христо Ботев – 1884” Ботевград. Това са: Църковен хор към храм „Успение на Пресвета Богородица” с диригент Милена Спасова, Смесен хор „Стамен Панчев” с диригент Татяна Цонкова и корепетитор Силвия Младенска, Женска вокална група за руски песни с диригент Ангелина Болярска и детски хор „Бонка Големанова” с диригент Боряна Нешкова-Маринова. В концерта участва със съвместна песен на Ал Бано и Румина Пауър „Либерта” - музикантът и поп изпълнител от Ботевград Марин Христов - Христе.

Третото издание на „България пее” се провежда от 20-ти до 22-ри април 2018г Мотото отново е „Заедно”.
В инциативата „България пее” може да се включи всеки български хор, независимо от вида, репертоара, числеността и мястото му на дейност.

„България пее” е Национална хорова инициатива на Българския хоров съюз със запазена визия и лого, интелектуална собственост на БХС. Осъществява се на територията на цялата страна с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи.
В първите две издания на Националната хорова инициатива „България пее” през 2016 и 2017г, в организираните концерти се включиха над 160 хорови и вокални състава от различните селища на страната.

Водещият на музикалния форум Николай Найденов представи кратка информация за всички хорови състави към Ботевградското читалище.

Църковен хор към храм „Успение на Пресвета Богородица” с диригент Милена Спасова е създаден през 2007г по инициатива на свещеноиконом Алекси Дамянов, след откриването на новата църква в Ботевград.

Смесен хор „Стамен Панчев” е удостоен със званието представителен хор, успешно гатстролирал в Русия, Унгария, Румъния, Гърция, Хърватия, Турция и др. През юни 2016г става лауреат на фестивал на руската духовна музика – носител на втора награда.

Женска вокална група за руски песни с диригент Ангелина Болярска изпълнява и българско народно песни. За всичките години на своето съществуване групата поддържа състав от 15 до 18 певици. Те има десетки изяви в страната и чужбина – в Русия, Молдова, Унгария, Гърция , Румъния, Хърватия, Испания и др.

Детски хор „Бонка Големанова” е основан през 1979г в Ботевград и е неизменна част от културния живот на Ботевград. Името на основателката си носи повече от 20 години. Той се състои от два състава – малки и големи. Детският хор има множество награди от международни участия. Тяхното изпълнение днес накара публиката да почувства емоцията и магията на детското хорово изкуство.

В края на концерта Николета Иванова от името на кмета Иван Гавалюгов отправи приветствие и благодарност към всички участници в хоровите състави и техните диригенти, за тяхното участие в инициативата . „Благодаря за амбицията и ентусиазма, с които развивате културния живот на община Ботевград и всеки ден го обогатявате. Вашите изпълнения днес бяха един мехлем за душата.”. Иванова поднесе букети пролетни цветя на 4-та диригенти. Всеки един хоров състав получи диплом за принос в популяризирането на българското хорово изкуство. Дипломите бяха връчени от името на д-р Галина Луканова - председател на Български хоров съюз.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (4) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Април, 19:27

    РОмина, а не Румина Пауър.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete