Петък, 26 Април 2024, 02:12

Три изкуствени неравности ще бъдат монтирани на главната улица "Цар Освободител" в Трудовец

14 Декември 2018, 15:26
(3) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2888 28


Поредната среща на кмета на общината Иван Гавалюгов се състоя в Трудовец, вчера от 17.30ч в Пенсионерски клуб.В продължилата повече от два часа дискусия трудовчани поставиха два основни въпроса, свързани със слабото налягане на водоснабдяването в селото и лошото състояние на пътната мрежа.

С факти и цифри Гавалюгов направи отчет на свършеното през изминалата една година в селото и размера на разходваните средства, които възлизат на 410 хил.лв.

От септември 2018 г има конкретна инициатива за изграждането на три изкуствени неравности тип „легнал полицай” по главния републикански път, минаващ през селото от Правец към Ботевград. В момента се изготвя проект, който се съгласува съвместно с АПИ и КАТ. Проектът е внесен на 7 декември. Те ще бъдат позиционирани на спирка „Габър”, на центъра и при завод „Граммер”.

Най-голямата инвестиция, която в момента се изпълнява, е основният ремонт на детска градина чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност – подменена е дограмата, ремонтиран е покривът. Предстои следващата 2019 г да бъде извършен ремонт на ел.инсталацията, топлоизолация на външните стени и подмяна на обзавеждането. Стойността на договора с фирмата изпълнител е 209 900 лв.

Една от належащите дейности, която бе извършена е почистването коритата на реките – Касица, Бистрица и Черниш. Стойността на договора с фирмата, извършила почистването е 20 хил.лв.

Извършена е подмяна на голяма част от покрива на Народно читалище „Н.Ракитин” в частта над киносалона. През зимните месеци ще продължи вътрешния ремонт в детската библиотека. Размерът на инвестицията до момента е 66 270 лв.

Осъществен е и ремонт на съблекалните на футболното игрище за 10 хил.лв.
ОП БКС извърши преасфалтиране на улици: ул.”Бистрица” (частично) , „Васил Цоцов”, улица в махала Манастирица, изкърпване на ул. „Отец Паисий”, „Черковна”.Общият размер на средствата само за материали е 60 хил.лв, плюс 9 хил.лв за преасфалтиране по нова технология , позволяваща бърза и аварийно запълване на дупки.
Една от изпълнените дейности е подмяна на осветление на парк „Ракитин” – 3 500 лв.
За подобряване на водоснабдителната система общината е отпуснала общински средства в размер на 25 хил.лв. За подмяна на автобусни спирки бяха заделени общо 15 хил.лв.
През 2018г 17 млади майки, жителки на с. Трудовец, получиха еднократна помощ.
Към субсидията за читалищна дейност в размер на 29 319 лв общината е отпуснала допълнително 5 хил.лв. за половин щат, както и 2 777лв. за 96 читалищни самодейци.
За първи път през 2018г Общината субсидира провеждането на фолклорен музикален форум в Трудовец. За фестивала „Златни нишки” бяха отпуснати 1 500 лв.

За социални услуги и плащания през изминалата година общината е насочила средства за селото, както следва:
28 жители на селото с минимална пенсия са получили Великденска помощ. От услугата „Топъл обяд” са се възползвали 16 трудовчани, услугата „Личен асистент” – 6 души, безплатни профилактични прегледи са направили 6 души , от безплатни кардиологични прегледи са се възползвали – 35.

В последвалата дискусия жителите на Трудовец поставиха редица въпроси - на първо място боклуците около реките и покрайнините на селото. В отговор кметът Иван Гавалюгов заяви, че реките са почиствани няколко пъти от строителни отпадъци. Той обясни, че за всяко населено място в общината, съвместно с кметовете са определени места, където да се събират и оттам да се извозват в кариера до бившия Керамичен завод в Ботевград. Зам.кметът Цветелин Цветков добави, че през 2018 г три пъти са извозвани строителни отпадъци, изхвърлени при Оранжерията. Второто депо е за растителни отпадъци при Гробищния парк, откъдето два пъти те са извозени.

По повод слабото налягане на водата в селото управителят на „ВиК Бебреш”ЕООД Цветозар Гаврилов обясни, че сутрин и вечер, събота и неделя се потребява най-много вода, което предизвиква спад на налягането в цялото село. По повод решаване на проблема се предприема автоматизация чрез кранове, която до края на другата седмица да приключи. Чрез тях , когато има по-голямо потребление, крановете се отварят автоматично, а при по-малко, се затварят. Това ще даде възможност да се предотврати вероятността за аварии, добави Гаврилов.

Кметът Гавалюгов съобщи, че ще бъдат заложени 1,5 млн.лв за довършване на проекта, започнал преди 10 г., но спрян през 2009г, с който е трябвало да бъде извършена корекция на  коритата на реките в Трудовец, вследствие на наводненията през 2005 и 2007г. Държавата е била превела авансови плащания на фирмите, които е трябвало да изпълнят 4 отделни лота, припомни кметът Гавалюгов. Проектът предвиждал да бъдат преасфалтирани всички прилежащи улици, по линия на „Бедствия и аварии” към МРРБ. Той е трябвало да бъде осъществен през настоящата 2018 г, но средствата са преразпределени за други общини, добави кметът на общината. Той е поставил въпроса пред депутати и вицепремиера Мариана Николова, която е родом от Трудовец.

По време на срещата бе зададен въпросът за липсата на ефективност от направената пречиствателна станция, както и невъзможността отвеждащата канализация да поеме дебита на отпадните води. Жителите негодуват, че за тази услуга плащат. Кметът Гавалюгов отбеляза, че е обществена тайна нефункционирането на пречиствателната станция, като добави, че колекторът към нея е изграден още преди неговия мандат – 2015г. „Знаем, че една част от канализацията отива в реката, а преливника никога не е преливал, с изключение на дъждовете”, посочи управителят на ВиК.

Не бе подминат фактът, че новите автобусни спирки, които бяха монтирани в селото, придават повече естетически облик. Росица Василева, бивш директор на Златаровската гимназия, отбеляза приноса на общината за почистването на велоалеята между Ботевград и Трудовец, както и усилията за снабдяване на вилната зона с вода. Тя поздрави кмета за новия стил на управление, съобразен с ЕС. Тя отправи предложение улицата покрай ресторант „Златна рибка” да се преасфалтира, а асфалтът пред спирката на центъра се е нагънал и възпрепятства качването на автобус, поради образувалите се локви.

„Трудовец е селото с най-добре развита газоразпределеителна система от всички села в общината.”, това заяви Михаил Димитров-, директор на „Балкангаз 2000”. Общият брой на абонатите в селото е над 500. По думите му от 40 новоприсъединени абонати през годината – 22 са за последните два месеца. Той помоли хората да правят заявките за присъединяване по-отдалече. Димитров отбеляза,че в момента се проектира схема за газификация и на вилната зона и е поръчан ПУБ.

Мая Пенчева постави няколко въпроса, като отбеляза, че е хубаво,че срещите се правят след работно време. Тя заяви, че в селото няма улица, по която да се мине спокойно, навсякъде има дупки в асфалта. Тя постави сериозно въпроса с трагичното състояние на чешмата при Недковец – резервоарът се намира в тиня, мърсотия и често се запушва. Друг е въпросът, че водата от тази чешма се използва като питейна от повече от половината част от населението на Трудовец. По този въпрос зам.кмета Цветелин Цветков заяви,ч е самата чешма трябва да се реконструира, като се позиционира на по-високо място. Пенчева повдигна въпроса за безстопанствените кучета. Кметът Гавалюгов отговори, че е в ход изграждането на приют с капацитет за 50 кучета. Проектът е във идейно съгласуване. Относно новото младежко пространство, където се събират много млади хора, тя подчерта, че е необходимо възстановяването на чешма, чието тяло е там, остава само да се прокара вода. Тя призова общината да мисли приоритетно за селото, като изрази надежда, че Трудовец ще бъде сред селищата, чийто водопровод да бъде менен и след това да бъде направено цялостно преасфалтиране. Кметът Гавалюгов в отговор заяви, че Трудовец и Врачеш попадат сред 5-те приоротетни обекта на Общината, за които са изготвени проекти и се чака финансиране.


Източник: balkanec.bg

Коментари (28)

  • Отговори (11) (4)
    1. добавен от: Анонимен 14 Декември, 16:03

    дупките по главната са достатъчно, за да се слагат допълнително и легнали полицаи

  • Отговори (14) (3)
    2. добавен от: Анонимен 14 Декември, 16:07

    Няма нужда от легнали полицаи и без това трябва да намаляваш през 5 метра ужасно многото дупки. Улиците в трудовец приличат на лунен пейзаш. Не мога да се сетя за населено място с по лоша пътна инфраструктура в околията. Вземете мерки!

  • Отговори (6) (5)
    3. добавен от: Анонимен 14 Декември, 16:38

    Мая пЕнчева да не се пъне толкова и да задава тъпи въпроси и това младежко пространство трябва да се изрине, то само загрози парка!

  • Отговори (2) (4)
    4. добавен от: Анонимен 14 Декември, 16:58

    Да ходи в кредото да прави мартеници, само това може това тролче.

  • Отговори (7) (3)
    5. добавен от: Анонимен 14 Декември, 18:25

    Така нареченото "младежко пространство" не само загрози парка, но и е средище на наркомани. Парка е за всички жители на селото. Сега там не може да се разхождат нито майки с малки деца, нито възрастни хора, защото гледката е неприятна - след хубавия старт сега е грозно, запустяло. Каквото е в бившата детска ясла, такова е вече и в парка :x

  • Отговори (5) (5)
    6. добавен от: Анонимен 14 Декември, 18:58

    Така ще е като позволявате на тролчето Пенчева да прави глупости по центъра без грам идея и загрози хубави парк на селото.

  • Отговори (7) (1)
    7. добавен от: Анонимен 14 Декември, 19:07

    Кажете че частичното преасфалтиране на ул. "Бистрица" е асфалтиране, защото тази част на улицата никога не е имало асфалт. В обществото от предишното ръководство на общината са изнисани данни че е асфалтирана и преасфалтирана, но това й е за първи път. Благодарим на г-н Гавалюгов и екипа му и им пожелаваме все така неуморно да работят.

  • Отговори (7) (4)
    8. добавен от: Михова 14 Декември, 19:43

    Ако имаше повече хора като Мая Пенчева, щеше да има още много хубави места в Трудовец. Жалко, че има толкова нещастни душици от коментиращите. БРАВО Мая зарази всички киселяци с позитивизъм, дано и те направят нещо за селото като теб.

  • Отговори (7) (1)
    9. добавен от: Анонимен 14 Декември, 21:06

    Така като гледам няма един млад човек.

  • Отговори (5) (3)
    10. добавен от: Анонимен 14 Декември, 21:11

    Какво е направила Мая за селото освен че с два проект на виваком открадна 10 000 за да може да си финансира барбекюто

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete