Петък, 29 Март 2024, 17:42

Център за подкрепа на хора в неравностойно положение разкриват през есента в Костинброд

16 Юли 2019, 13:36
(1) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 852 0


Център за подкрепа на пълнолетни лица в неравностойно положение ще бъде разкрит от есента в община Костинброд.
Целта е да им се осигурят условия за социално включване, така че те да водят самостоятелен и независим живот. Освен това ще бъдат подкрепени и техните близки, които полагат грижи за тях, за да се разширят възможностите на хората в неравностойно положение. Подобна услуга - създаването на такъв център, ще бъде предоставена за първи път в Oбщина Костинброд.

Изграждането на центъра за информиране, консултиране, обучение и подкрепа на пълнолетни лица в неравностойно положение, се осъществява по проект, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Проектът се реализира в изпълнение на нуждите, описани в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в Oбщина Костинброд, а именно подобряването на знанията и уменията на хората с увреждания и други уязвими групи и създаването на възможност за трудова реализация.

Заместник - кметът по направелние „Образование, култура, социални и хуманитарни дейности“ Александър Ненов относно проекта:

"Около 50 човека смятаме да обхване тази програма и общо взето да бъдат включени различен тип обучения, които могат да им бъдат предоставени - ключови компетентности, общуване на роден език, общуване чрез чужди езици, умения за учене, защото считам, че човек трябва да учи през целия живот, обществени и граждански компетентности, инициативност и предприемачество. Тези обучения ще проведем на хората, за да могат да им бъдат полезни за в бъдеще в тяхното развитие и в техния живот. Идеята е да могат да бъдат подкрепени и подготвени чрез тези обучения. Направен е един балансиран график, чрез който ще се провеждат обученията на място, за да им бъде удобно, с добре подготвен екип от специалисти и тези обучения да доведат и до самата цел - да могат те да се реализират, да може да им бъде по - лесно и да могат да бъдат равностойни на всички нас. Очакваме центърът да заработи в края на септември. Предстои в момента да се ремонтират помещенията, да се проведе една информационна кампания, която индивидуално ще информира хората с увреждания, както и членовете на техните семейства, които са на територията на общината. След това ще минат обучения и самите служители, които ще бъдат там. Съответно ще мине процедура по набиране на потребителите. Същинската работа в центъра предполагам, че ако всичко вървипо график, ще започне в края на септември, началото на октомври. В Община Костинброд има добре развити социални услуги, имаме и център за социална интеграция и рехабилитация, център за обществена подкрепа, дневен център за работа с деца, социален патронаж. В момента спечелихме и още един проект, който е социална грижа. Чрез него ще стане възможно помощта да отиде до всеки дом - там ще има рехабилитатор, медицинска сестра, домашен помощник и всеки нуждаещ се, когато започнат дейностите от есента, ще може да я използва и от този проект на Община Костинброд."

Заместник - кметът още подчерта, че имат квалифицирани кадри, с които да обезпечат социалните услуги, които общината предоставя, а и близкото разположение до София, подпомага осигуряването на персонал. Самият център за подкрепа на лица с увреждания и техните близки, ще бъде обособен в бившото заведение в Първи район на град Костинброд, което общината си връща през тази година.

За повече подробности относно социалните дейности и услуги на общината, е препоръчително да се следи официалната интернет страница на Костинброд, където се публикува актуализираната информация по проектите, допълни Александър Ненов.

Източник: bnr.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete