Четвъртък, 25 Април 2024, 09:39

ЦИК определи секциите в чужбина

17 Октомври 2016, 09:19
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 987 0


След продължило цял ден заседание, Централната избирателна комисия (ЦИК) реши по колко секции ще бъдат открити в чужбина за вота на 6 ноември.
Общата бройка на секциите извън страната е 301 в 72 страни
 
Най-много, по 35 – колкото е и законовият максимум, ще има в САЩ, Великобритания и Турция. В Испания ще може да се гласува на 27 места, в Гърция те ще са 13, във Франция - 10, а в Италия - 9, съобщи bTV.
 
Франция и Италия са под условие дотолкова, доколкото приемащата държава даде съгласието си, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.
 
Германия вече обяви, позовавайки се на установената протоколна практика, че не разрешава откриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства и бюрата на почетните консули на България.
 
Решението на ЦИК дойде въпреки заявленията на над 34 000 българи в чужбина, които се бореха срещу ограничението за броя на секциите. Най-много желаещи имаше именно във Великобритания, Турция, Германия и САЩ.
 
Броят на подадените заявления от българи в чужбина за гласуване за тези избори е рекорден за президентски избори досега.
 
„Всеки български гражданин, който е извън страната и желае да упражни своето право на глас може да отиде до всяка една избрана от него секция в съответната страна и да упражни правото си на глас. В случая ще бъде дописан в избирателния списък и в списъка за гласуване в националния референдум, и ще подаде декларация, че не е гласувал в същия вид избор и в националния референдум на друго място”, обясни наскоро говорителят на ЦИК Александър Андреев.
 
Още през април българите  в чужбина бяха огорчени от намеренията на парламента да отмени или да ограничи възможността за гласуване извън дипломатически представителства.
 
Седем месеца по-късно най-активните ни сънародници, които водят класацията по подадени заявления, се чувстват излъгани.


Източник: dnes.dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (51)
70% Complete