Събота, 20 Април 2024, 09:26

ЦИК ще назначи ръководството на избирателната комисия в община Ботевград

20 Август 2019, 18:46
обновена на 20 Авг 2019
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2262 54


ЦИК ще назначи ръководството на Общинската избирателна комисия в община Ботевград за изборите за общински съветници и кметове на 27.10.2019г. До това заключение се стигна, след като днес по време на консултациите за определяне състава на Общинската избирателна комисия в община Ботевград, ГЕРБ и БСП не успяха да се договорят за председателското място. Спорове възникнаха и за секретарското и зам.-председателските места.

Консултациите се водеха от зам.-кмета на общината Румен Христов, секретаря на общината Стефка Граматикова и Веселка Николова, директор на дирекция „АИО и УС“.

Упълномощените представители на политическите партии и коалиции бяха: Росица Милчева- представител на ПП ГЕРБ, Николина Цолова и д-р Веселка Златева- представители на Коалиция „БСП за България“, Руслан Коларов- представител на ДПС, Венцислав Тоцев от НФСБ и Пламен Китанов от Атака представляваха Коалиция „Обединени патриоти“ , Партия „Воля“ бе представлявана от Светослава Терзиянова и Коалиция „Демократична България“- представлявана от Диана Димитрова.

Общинската избирателна комисия за Ботевград трябва да се състои от 13 членове- 4 от Партия ГЕРБ, 4 от Коалиция „БСП за България“, 2 от „Обединени патриоти“, 1 от ДПС, 1 от „Воля“ и 1 от „Демократична България“.
Последваха предложения относно ръководството на Общинската избирателна комисия, която ще се състои от един председател, двама заместник председатели и 1 секретар.

Росица Милчева, представител на ПП ГЕРБ, предложи за председател на ОИК да бъде избрана Ирена Андреева, която е от София и е юрист по професия.

Коалиция „БСП за България“ предложиха председателското място да заеме Христо Якимов, който е от Ботевград, юрист по професия, бил е член на РИК.


След като предложенията бяха подложени на гласуване възникна спор между ГЕРБ и БСП. Предложението на Росица Милчева бе подкрепено само от самата нея. Предложението на БСП за адв. Христо Якимов получи 4 гласа – „за“.  Последва предложение за секретар на комисията, като мнозинството се обедини върху предложението на представителя на ДПС, секретар на комисията да бъде човек от ПП ГЕРБ. На свой ред, представителят на ГЕРБ – категорично отказа подобно предложение, заявявайки, че ГЕРБ иска председателското място и не би се съгласила на секретарското място.

Двамата представители на Коалиция „Обединени патриоти“ също не успяха да стигнат до единодушно решение за предложение за зам.-председател на ОИK. Това бе причината всеки от тях да излъчи своето предложение, което да бъде подложено на гласуване. Венцислав Тоцев от НФСБ посочи името на Николай Николов, юрист в община Ботевград, който да заеме зам.- председателското място, а Пламен Китанов, представител на Атака, посочи себе си за мястото.

Едно предложение за зам.-председател постъпи и от ДПС, които обаче не излязоха с конкретно име на техен представител, който да заеме мястото. Тяхното предложение също не срещна подкрепа – 3- ма представители гласуваха „За“ и 3-ма се въздържаха.

След кратка почивка, в която двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП трябваше да се договорят кой да отстъпи, представителят на ГЕРБ отново отказа да предостави председателското място на БСП, а БСП на свой ред заяви, че преднината в гласуването сама по себе си говори, че председател на комисията трябва да бъде местният адвокат Якимов.

 От БСП предложиха, ако ЦИК определи председателското място на ГЕРБ, то мястото за секретар да бъде отредено на БСП.  Предложението на БСП за секретар бе Цветанка Банкова – дългогодишен член на ОИК.

Консултациите приключиха без да бъдат определени 13-те членове на ОИК. Всички представители на партии ще трябва да представят в писмен вид предложенията си до утре. Те трябва да представят и надлежните допълнителни документи за правоспособност и декларация от кандидата за член на ОИК.

 Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да назначи Общинската избирателна комисия в срок до  6 септември 2019г.



Източник: balkanec.bg

Коментари (54)

  • Отговори (14) (8)
    1. добавен от: Анонимен 20 Август, 18:52

    Росицо аут сте стига циркове

  • Отговори (16) (2)
    2. добавен от: 7 20 Август, 19:00

    Коя е тази Ирена Андреева? За какво спускате, като никой не я познава. Циркове. Сега служебно ще я натресете понеже другите не я искат.

  • Отговори (16) (1)
    3. добавен от: Т 20 Август, 19:07

    Кажете кой как гласува, кой подкрепи Андреева без да я познава?

  • Отговори (14) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Август, 19:10

    Германеца от коя партия е

    • (10) (0)
      1. добавен от: Анонимен 20 Август, 21:28

      В града на престъпността,Германеца може би най-добре ще седи на председателското място.Ботевградчани,събудете се,вижте колко роми са отишли на консултации.Утре те ще са мнозинство в общински съвет

    • (2) (0)
      2. добавен от: Анонимен 20 Август, 22:35

      Той добре ще седи,прав си...ама ние сме за съжаление вече

    • (8) (0)
      3. добавен от: Анонимен 21 Август, 12:35

      Има ли тероризъм в България?

      При своята анкета Комисията за защита правата на Българите в България установи, че в годините на прехода циганската престъпност в кв.Севера в Ботевград достига ужасяващи размери. Циганската престъпност е насочена изключително срещу Българското население и представлява изключително тежка форма на нарушаване човешките права на Българите. По своите мащаби тя граничи с политика на геноцид спрямо Българското население. Българите в квартала живеят като в затвор и са подложени на постоянно физическо насилие, заплахи и грабежи от страна на расистки настроени цигански банди. Тези банди се ръководят от криминални цигански босове като “Германеца”, “Мусата”, “Рабиша” и др. В резултат на постоянния цигански терор Българите в кв.Севера живеят в постоянен страх, продават жилищата си и се изселват в други квартали на града. В случая имаме класически случай на политика на геноцид и етническо прочистване, които обаче не срещат никакво противодействие от страна на официалните държавни органи.

      Десетките жалби, подписки и протестни писма на Българите до община Ботевград, до кмета на Ботевград, до прокуратурата и до РПУ-Ботевград са останали без абсолютно никакъв резултат. Нещо повече, има редица данни, че циганските криминално-екстремистки банди в кв.Севера са покровителствани от висш полицейски ръководител в РПУ-Ботевград, който, от своя страна е бил покровителстван от доскорошния Директор на Национална Служба “Полиция” о.з. ген. Васил Василев. Освен това общинският съветник в Ботевград с инициали М.П., който е от цигански произход открито е заплашвал с физическа разправа и изслеване от квартала Българи, които са се опитвали да протестират срещу циганския терор. При тези реалности Българите, които анкетирахме в кв.Севера, Ботевград задават въпроса: “Защо да плащаме данъци на държава, която не само не ни защитава от циганските криминално-терористични банди, но дори ги толерира?”.

  • Отговори (18) (6)
    5. добавен от: Анонимен 20 Август, 19:16

    И председателското място няма да ви помогне да постигнете нещо на изборите. В Ботевград място за крадци и за ГЕРБ вече няма

    • (13) (0)
      1. добавен от: Анонимен 20 Август, 22:38

      Има ли въобще значение кой ще е на председателското място, когато Германеца и дружина са с претенции за бъдещи управници в ме6тния парламент.

    • (4) (0)
      2. добавен от: Анонимен 20 Август, 22:48

      Ех германеца ...нямам думи

  • Отговори (13) (14)
    6. добавен от: Анонимен 20 Август, 19:24

    Комунистите пак ли търсят хранилка за Якимов? То не бяха общински дела, бордове на Балкангаз и така нататика.

    • (9) (5)
      1. добавен от: Анонимен 20 Август, 21:37

      Якимов да бъде! Ти не разбираш

    • (4) (6)
      2. добавен от: Анонимен 21 Август, 12:11

      Не комунистите, Гавалюгов го иска.
      Нали именно с подкрепата на БСП спечели предния път.
      Всъщност, като се замисля, май всички са от това котило. На комунистите.

    • (2) (1)
      3. добавен от: Анонимен 22 Август, 00:00

      Управителя на болницата/Китанов/, ние за шеф на болницата ли сме го изпратили или да упражнява политическите си пристрастия в работно време? Вижда се от снимките усмихнат, сигурно защото болницата е в цветущо състояние и просперитет, а и му спокойно, защото си е пуснал неплатен отпуск докато уча6тва в консултациите, сигурно май.

  • Отговори (12) (0)
    7. добавен от: 1 20 Август, 19:30

    Те не ги пускат в селото, те за попската щерка питат. Спускайте ги софиянци, където никой не ги знае, хак да ни е.

  • Отговори (4) (9)
    8. добавен от: Анонимен 20 Август, 19:40

    balkanec преписвате от конкуренцията

    • (6) (1)
      1. добавен от: Анонимен 20 Август, 20:27

      На мен ми се струва,че е обратното

    • (0) (0)
      2. добавен от: Анонимен 20 Август, 21:15

      Аа иска ти се май да е така

    • (0) (0)
      3. добавен от: Анонимен 20 Август, 22:03

      Точно обратното, другите препусват то се вижда....

    • (2) (2)
      4. добавен от: Анонимен 20 Август, 22:28

      Няма спор другите са във вечната отпуска

    • (0) (0)
      5. добавен от: Анонимен 21 Август, 21:20

      За какво има плащат на някой, да преписват от конкурентните медии

  • Отговори (15) (9)
    9. добавен от: Анонимен 20 Август, 21:27

    Какво падение за ГЕРБ,да го представлява само безработната сладкарка

    • (5) (1)
      1. добавен от: Анонимен 20 Август, 22:39

      Ми германеца може и той да е от герб

  • Отговори (15) (6)
    10. добавен от: Анонимен 20 Август, 21:29

    Роса Сегрегацията ли ?

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 20 Август, 22:40

      Ко тя?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete