Четвъртък, 18 Април 2024, 16:20

Цунами от нови мерки за икономии чака Гърция

15 Декември 2011, 11:03
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1382 0


Десет години ще са нужни на Гърция, за да може да компенсира изоставането по отношение на конкурентноспособността на нейната икономика. На хоризонта се задава истинско цунами от нови мерки за икономии, исканите от кредиторите бюджетни съкращения са в размер на 7,7 млрд. евро, алармират вестниците в Атина днес.

Тревогата е продиктувана от доклад на МВФ, в който от Гърция се изисква да съкрати излишните държавни служители и да ограничи допълнително правата на работниците за заплащането на труда.

Документът е изготвен от ръководителя на мисията на МВФ в Гърция Пол Томсън, в който той предупреждава правителството, че няма да може да се спаси от високия бюджетен дефицит, ако не насочи усилията си към орязване на разходите. Според Томсън гръцките данъкоплатци вече са стигнали до предела, коментира в. "Елефтеротипия".

Неплащането на данъци ще се третира като престъпление, отбелязва в заглавие в. "Нафтемборики", като подчертава, че икономическият екип на кабинета е решил да създаде нов оперативен център за борба с данъчните измами, които според вестника струват всяка година 13 млрд. евро на гръцката държава.

Гърция е в най-дълбоката рецесия в своята история, обяви премиерът Лукас Пападимос на среща, организирана от гръцко-американската търговска камара. Според него очакванията са Гърция да започне да се връща към икономически растеж през 2013 г. Пападимос прогнозира спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от над 5,5 процента през тази година.

В. "Етнос" цитира правителствения говорител Панделис Капсис, който предупреждава, че ако сегашният коалиционен кабинет не подпише споразумението за втория заем, Гърция ще се окаже извън еврозоната.


Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete