Петък, 29 Март 2024, 17:46

Цветан Цеков: Има "октопод" и в селското стопанство

23 Май 2013, 21:26
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3940 3


Цветан Цеков е в Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България и председател на експертния съвет по плодове и зеленчуци. Има бакалавърска степен по Агро бизнес от Аграрния университет в Пловдив. Със земеделие се занимава от 2003 г. В момента стопанисва близо 600 дка овощни масиви, върху които произвежда биоябълки и круши. Потърсихме го, за да осветли проблемите на българските земеделци в условията на политическа, икономическа и финансова криза в България.

Г-н Цеков, колко от плодовете и зеленчуците по пазарите са български и колко - внос?
При нас постоянно идва актуална информация, според която не повече от 10% от плодовете и зеленчуците по пазарите и тържищата са български.

Т.е. сивият сектор е 90%?
Сивият сектор е много голям. Безконтролният внос във вътрешноевропейската общност е една от основните причини, другата причина е контрабандата от Турция и Македония. Дали е 90, или 80%, е трудно да се каже, но се вмества в тези параметри. Със сигурност сивият сектор е обхванал като октопод цялото земеделие.

Очертайте географията на далаверата - откъде каква стока внасяме, която след това некоректни търговци представят за българско производство?
Домати и краставици се внасят от Йордания, Турция, Гърция, Испания. Марулите идват от Испания, Гърция, Турция. Традиционни за България плодове като ябълките вече идват от Македония, Полша, Италия, Гърция. Българска круша на пазара почти няма, плодът идва от Чили, Аржентина... Въобще, от цял свят, където намерят стока с ниски параметри, се внася у нас. Докато в ЕС много се следи за качеството по отношение използването на пестициди, вносната стока прелива от отрови. Пратките, които са със завишени количества пестициди, влизат в България, защото контролът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) просто липсва.

Каква е технологията на вноса, къде се къса веригата и къде стават най-големите далавери?
Най-голямата далавера става при доставките вътре в рамките на ЕС, понеже граници реално няма и доставките не се контролират. Пример - в България идва камионът с ябълки от Полша, отива при търговеца, стоката се продава и какво прави търговецът? Обажда се на своя контрагент, от който е купил плодовете, той анулира фактурата и все едно такава пратка въобще не я е имало.

Даже данъци не се плащат?
Не се плащат, естествено. А в същото време тече нещо друго - големите търговски вериги, държа да отбележа - със знанието на шефовете им, работят с фирми фантоми, които, като направят определен оборот и фактурират ДДС-то, гърмят. След това монополистите си взимат други такива фирми и работата продължава.

Знаете ли за нарушения при вноса на зарзават от страни, които не са част от ЕС?
От Македония и Турция просто се пропускат камионите с рушвет на митницата. Много македонска стока пък влиза у нас през Гърция, за да не се обмитява. Това са стари трикове. Има всякакви варианти, корупцията по митниците е много силна. Ветеринарите в БАБХ също не си гледат работата, просто им се плаща, за да не контролират пратките.

Можете ли да направите груба сметка какъв е маржът на печалбата при контрабандните зарзавати?
Ами като свалите ДДС-то, което е 20%. Сивият сектор работи винаги на цени, по-ниски с 30-40%. Имайте предвид, че има огромна разлика в субсидиите у нас и примерно в Гърция. Разликата е 12-15 пъти! На всичкото отгоре, освен че влиза нерегламентирано, тя е и с няколко пъти по-ниска стойност от българската стока, защото е много субсидирана. Така разликата между цената на българския и гръцкия домат е голяма.
Далаверата е огромна, затова и вносът е много голям, а това убива тотално българския производител.

Знаете ли за фалити на наши земеделци заради нелоялната конкуренция?
След като производството е спаднало близо 20 пъти, преценете сами дали има фалити. А и хората се отказват, всяка година с 5-6% намаляват производителите. Ако нещата продължават така и не се вземат мерки, българското производство ще стане бутиково. От години ние от Асоциацията на земеделските производители алармираме институциите, но никой не ни взема насериозно.

Каква тук е ролята на БАБХ и дали добре я играят?
Трябва да контролира качеството на това, което се продава по тържищата. Имайте предвид, че стоката от Турция идва с пъти превишени стойности на нитрати и всякакви отрови. Даже от Грийнпийс алармираха цяла Европа за опасността. Според мен БАБХ трябва основно да се реформира, за да започне да си върши работата. Иначе българският производител ще бъде ощетен тотално по отношение на качеството на консумираните плодове и зеленчуци.

Като цяло държавата защитава ли земеделските стопани?
Не, абсолютно. Ако правеше, нямаше да се стигне дотук. Ние сме на последно място по всички параметри спрямо производителите в другите страни от ЕС. Ако имахме държава на място, щеше да има адекватна политика по отношение на подпомагането, за да бъдем конкурентноспособни. Едва от миналата година и сега покрай предизборната кампания политиците започнаха да обещават нещо, но не им вярваме. А време няма. С това безхаберие политиците лъжат и себе си, защото тук става дума за храна, която всеки ден слагаме на трапезата си. Затова при плодовете и зеленчуците контролът трябва да бъде 100-процентов. Най-голямата злоупотреба е при зарзавата - с препаратите за растителна защита, това директно рефлектира върху здравето на всеки от нас.

Като експерт какво ще препоръчате на бъдещото правителство, за да защити сектора?
Да го изведе като приоритет. Това са традиционни български отрасли и е нужно да са национален приоритет. От асоциацията участваме в бизнес стратегия, в която сме дали нашите становища за възстановяване на българското. Защото в България се раждат едни от най-хубавите и качествените плодове и зеленчуци в целия свят, без да преувеличавам. Можем да сме градината на Европа.

Забавените субсидии във фонд „Земеделие" още ли са актуален проблем?
95% от парите вече са платени. На този етап проблем почти не съществува.

Източник: в. "Всеки ден"

Коментари (3)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete