Събота, 20 Април 2024, 13:36

Турция за първи път избира своя президент

10 Август 2014, 09:25
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1182 0


Започна гласуването в първите преки президентски избори в турската история, съобщават световните агенции. Безспорен фаворит е дългогодишният премиер и силен човек в страната Реджеп Тийп Ердоган. Неговата умерена ислямска Партия на сигурността и развитието (ПСР) е в управлението на южната ни съседка вече над 10 години.
Евентуална победа днес би отворила пътя на сегашния министър-председател към 5-годишен президентски мандат и шанс за втори. На този фон, турски самолет беше проверен за бомба на Летище София.
В първия тур на изборите Ердоган ще се изправи срещу бившия председател на Организацията за ислямско сътрудничество Екмеледин Ихсаноглу и известнияа правозащитник Селахатин Демирташ. Социолозите не дават особени шансове и на двамата, като се очаква премиерът да стане президент още след гласуването днес – с между 51% и 55% подкрепа от избирателите. Ако все пак се стигне до балотаж, той ще се проведе на 24 август.
В речта си след обявяването на кандидатурата си Ердоган говори за намерението си да създаде "нова Турция..., където само народът ще решава". Турският премиер никога не е криел, че иска да замени съществуващата парламентарна система с полупрезидентска, за да запази контрола си върху изпълнителната власт.
Той е най-дълго управлявалият Турция политик от Мустафа Кемал Ататюрк насам. Реджеп Ердоган започва стремителния си път към властта в южната ни съседка като кмет на Истанбул и по-късно се оказва на точното място в точното време, когато след унищожителното земетресение през 1999 г. лъсва невъзможността на традиционните партии да изведат страната от кризисната ситуация. Така ПСР постепенно става централна политическа сила, а лидерът й печели всички избори от 2002 г. насам. Междувременно, южната ни съседка стана една от най-бързо развиващите се икономики в света.
Въпреки това, последните 12 месеца бяха тежки за силния човек край Босфора. Месеци наред в големите турски градове хиляди млади хора протестираха с искане за повече граждански свободи, като в отговор демонстрациите бяха брутално смазвани от силите на реда.
В същото време, влиятелният духовник Фетхуллах Гюлен, някогашен съюзник на Реджеп Ердоган, се обяви срещу властта в Анкара. Смята се, че с контактите си в армията, полицията и разузнаването, именно той е спомогнал за избухването на ред корупционни скандали, в някои от които беше замесен даже самият премиер.

Източник: btvnews.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete