Четвъртък, 25 Април 2024, 13:00

Участие в протеста на животновъдите от Ботевградско днес нямаше

18 Юли 2018, 16:41
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1746 1


Протестиращите фермери от Националната козевъдна и овцевъдна асоциация се събраха под прозорците на Министерския съвет, за да поискат оставката на правителството, на министъра на земеделието Румен Порожанов, както и на шефове на дирекциите в министерството, свързани със сектор „Животновъдство“. Техните искания са и за повече пари за сектора и за промяна на политиката, водена към тях до момента. Бяха излети около 100 литра овче мляко, запалена беше и овча вълна. На протеста имаше засилено присъствие на жандармерия и полиция.

При проявата на недоволство се стигна и до ескалация на напрежението. Представители на протестиращите проведоха среща със земеделския министър Румен Порожанов. Премиерът Бойко Борисов освободи от поста зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и нареди да бъдат освободени двама шефове на дирекции в аграрното ведомство, както и съветник на министъра.

При протеста, който започна преди обяд и продължи до 15.30 часа, се стигна и до ескалация на напрежението. Група момчета опитаха със сила да влязат в сградата на МС с обяснението, че искат да разговарят лично с премиера Бойко Борисов.


На протеста се появиха и депутати от парламентарната група на БСП, както и лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която също подкрепи протеста и заяви, че е необходимо да се промени държавната политика в сектор „Земеделие“. Тя заяви, че премиерът Бойко Борисов трябва да поеме лична отговорност за случващото се в Ямболско и Бургаско.



Земеделският министър Румен Порожанов се срещна с представители на протестиращите. След това стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е уволнил заместника на Порожанов - Цветан Димитров и е настоял да бъдат освободени от постовете си директори на дирекции в земеделското министерство.След новината за освобождаването на чиновници от постовете им, Порожанов и преговарящите излязоха пред протестиращите и казаха какво са договорили. Постигнато е съгласие за увеличаване на помощта де минимис от 7 на 15 лева за стопаните, които нямат възможност да продадат продукцията си заради ограничителни мерки във връзка с огнищата на чума по козите и овцете в Бургаско и Ямболско. Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев бе освиркан, тъй като според фермерите той не е договорил всичко, за което те са настоявали.


balkanec.bg се свърза с няколко животновъди в общината. Те заявиха , че няма да участват в протеста. Един от тях, Димитър Романов, собственик на овцевъдна ферма в Скравена заяви, че в протеста ще се включат само засегнатите малки животновъди. "Собствениците на по-големите ферми няма да протестират", смята той. 



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (4) (2)
    1. добавен от: Анонимен 18 Юли, 20:43

    Е. Какво общо има опозицията та са се завлекли. Да се подиграват с нещастието на пострадалите. Нищо друго не могат.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete