Петък, 29 Март 2024, 00:14

Учебният ден с една смяна ще започва в 8.00 часа

2 Септември 2016, 16:30
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1411 0


Първият час в училищата, където се учи само в една смяна, ще трябва да започва не по-рано от 8.00 часа. В училища на двусменен режим сутрешните занятия ще започват не по-рано от 7.30 часа, а втората смяна приключва до 19.00 часа. Това предвижда държавният стандарт за организация на дейностите в училище, който бе утвърден днес от просветният министър Меглена Кунева. Разпоредбите влизат в сила от 15 септември. Междучасията трябва да се не по-кратки от 10 и не по-дълги от 30 минути. При учене на две смени по изключение може да се дават до две по-кратки почивки - от по 5 минути всяка.

В целодневна форма на обучение в началния и прогимназиалния етап се допуска и разместване на броя на часовете, съобщиха от образователното ведомство. Така в дни, когато програмата е по-трудна, часовете за самоподготовка може да се увеличат до 4, а преди ваканцията часовете за отдих и занимания по интереси да са повече. Дава се и възможност за интензивно изучаване на български език, ако пропуските на учениците са по-големи.

Ваканциите през новата учебна година са есенна, коледна, междусрочна, пролетна и лятна, съобщиха още от министерството Директорите могат да дават до 3 дни на децата при необходимост – грипна епидемия, природни бедствия или авария в училището.
Днес Кунева е утвърдила и държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците, повечето от разпоредбите в който няма да влязат в сила от тази учебна година. Единствено още от следващата пролет се предвижда изпитите за национално външно оценяване да се оценяват не с оценки по шестобалната система, а с точки.

Според трети утвърден стандарт учителският стаж спира да е единственият критерий за кариерно развитие на педагогическите специалисти. То вече ще зависи и от получените квалификационни кредити, придобитата професионално-квалификационна степен и резултатите от атестирането.

На практика това означава, че ако досега кариерното развитие е можело да се осъществява само на периоди от 10 години натрупан стаж, то сега инициативността на учителите, желанието им да се квалифицират и усилията, които хвърлят в училище, могат да им помогнат да израснат и в рамките на четири години, съобщават от образователното ведомство.


Източник: dnevnik.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete