Събота, 20 Април 2024, 04:59

Ученическа кръгла маса за 100 г. от Първата световна война

13 Май 2017, 20:37
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1179 0


На 12 май в салона на НЧ "Св. св. Кирил и Методий" се проведе ученическа кръгла маса по повод 100-годишнината от участието на България в Първата световна война.Организатори на събитието бяха домакините от читалището, Първо ОУ "Васил Левски" и НЧ "Заря". Участваха представители от пет училище на територията на община Костинброд.
Кръглата маса откри историкът Николай Борисов, който поздрави всички гости и синтезира негативите на войните като цяло. Той даде думата на Лилия Манова, ученичка от 7 клас в Първо ОУ "Васил Левски", която беше водещ на кръглата маса.
Първи се представиха учениците от ОУ "Отец Паисий" с. Петърч. Те запознаха аудиторията с поводът и политическата обстановка в Европа, довели до избухването на войната. Учениците от СУ "Д-р Петър Берон" представиха включването на България във Войната. Възпитаниците от Второ ОУ "Васил Левски" акцентираха върху моментите на слава от Първата световна война - битките при Дойран, Червената стена, завоят на Черна, както и някои от най-изявените личности, били се и загинали на фронта - генералите Владимир Вазов, Иван Колев, Стефан Тошев, бележития полковник Борис Дрангов. По-големите ученици от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св. Георги Победоносец" изказаха своето мнение за края на Войната и последиците за България, регламентирани в Ньойския договор. Последни бяха децата от Първо ОУ "Васил Левски", които запознаха присъстващите с военните паметници на територията на община Костинброд, посветени на загиналите в Първата световна война. Те имат голям принос, защото са издирили и за първи път представят пред публика и общественост имената на 16 загинали от Костинброд, за които все още няма никакъв паметен знак.
Всички ученици получиха грамоти за участие, историческа книга и българско знаме.
Събитието беше уважено от директори на училища, учители, ученици, читалищни секретари и представители на община Костинброд.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete