Петък, 19 Април 2024, 07:28

Ученичка от Правец се класира в национален конкурс за есе в ХТМУ

28 Юни 2017, 18:05
(3) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 4394 5


Ученичката Адриана Евгениева от ГПЧЕ „Алеко Константинов“ град Правец се класира в национален конкурс за есе обявен от ХИМИКОТЕХНОЛОГИЧЕН И МЕТАЛУРГИЧЕН УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ. Конкурсът е с надслов „75 години инженерно образование в Република България”, а участниците са можели да избират една от следните три теми: Инженер – химик - мисия и предизвикателство в 21 век; Металите и блясъкът на техните цветове; Нови материали – основа на съвременния живот. Конкурсът се провежда за седми път, а до участие се допускат ученици от гимназиален курс на всички училища в България. Новостта тази година е възможността ученици да изпращат своите есета на френски език и немски език.

Адриана е избрала да пише по темата: Инженер – химик - мисия и предизвикателство в 21 век. Тя избира да напише своето есе на френски език. ХМТУ връчва специална награда на Адриана и тя е единствената отличена. Ученичката е наградена със сертификат, луксозен календар, материална награда, а също и покана за отбелязване на Деня на ХТМУ в Университета. Награда от ХТМУ получава и нейната учителка по химия- Соня Василева, без чиято подкрепа Адриана нямаше да се насочи към конкурса. Адриана е ученичка в 11 клас и сподели, че мечтата й е да стане инженер- химик, същото споделя и в своето есе. В свободното си време се занимава с писане на стихове и рисуване. Есето, което е написала е оценено от четирима независими преподаватели в университета с високи оценки за изложения труд.

Ето част от есето:
„Химията е била и ще бъде навсякъде около нас- винаги. Ние живеем в 21 век и знаем какво е химия. Знаем, че тя ражда и съхранява живота на Земята. Но ако последното дърво изчезне, последният бозайник бъде убит и последната планина разрушена, ще осъзнаем, че не можем да използваме химията безразборно. 21 век също е и време, в което човечеството се развива, модернизира, но и раздвоява между духовното и материалното. Това раздвояване е наистина голямо предизвикателство за самия човек и още по- голямо предизвикателство за инженер- химикът. Инженер- химикът е този специалист, който прилага в реалния свят познанията си в областта на химията, за да решава определен вид еднородни и нееднородни проблеми.“
“С помощта на инженер- химиците света ще се оправи, няма да има толкова болни и щастието ще бъде неизбежно, защото това правят те- опазват, създават, помагат. Успяха да изградят химичната формула на живота, но дали ние ще я използваме правилно? От нас зависи!“



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (5) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Юни, 18:18

    Има и още момичета от гр. Ботевград, едно от ПГТМ Христо Ботев и няколко от ПМГ Асен Златаров

  • Отговори (3) (10)
    2. добавен от: Анонимен 28 Юни, 22:51

    А свирки свирки прави ли?

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 3 Юли, 05:03

      :lol: :lol: :lol: тоя е от наще ...

  • Отговори (3) (2)
    3. добавен от: Анонимен 29 Юни, 10:37

    ГОЛЯМ СИ ГЛУПАК НОМЕР ДВЕ!!!!ТЯ МОЖЕ МНОГО НЕЩА ДА ПРАВИ,НО НА ТЕБ ЯВНО ТИ ХЛОПА ДЪСКАТА

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Юли, 20:44

    Толкова съм горда ,че мога да нарека това момиче своя най-добра приятелка. През толкова трудности премина и толкова много я блъсна животът ,но тя е амбициозна и не се отказва защото иска да докаже ,че за всяко нещо има начин. Продължавай в същия дух, не падай духом.. Обичам те!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete