Четвъртък, 28 Март 2024, 09:55

Ученици от ОУ ”Васил Левски” отбелязаха Деня на християнското семейство

20 Ноември 2011, 17:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1483 1


В навечерието на 21 ноември учениците от ОУ „Васил Левски” Ботевград, отбелязаха  Деня на християнското семейство. Те  посетиха църквата „Свето Възнесение Господне” заедно със своите учители. Отец Борис, разказа на децата, че в основата на празника е едно важно събитие от живота на Света Богородица. По неговите думи, когато тя била на три годинки, родителите й  Йоаким и Ана изпълнили дадения обет и тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм, за да я посветят на Бога. Тя за почуда на всички изкачила сама 15-те стъпала до входа и се спряла на най-горното. Първосвещеникът Захария посрещнал малката Мария и я въвел в Светая Светих на храма. Тя заживяла там в служба на Бога, прекарвала дните си в усърден труд, молитви и се подготвяла да стане майка на Божия Син. Когато Дева Мария навършила пълнолетие, тя пожелала да не се омъжва, за да се посвети изцяло на Бога.
„Неслучайно Църквата е отредила Въведение Богородично като Ден на християнското семейство. Подобно на влизането на Света Богородица в храма е и семейното идване в църква на 21 ноември” – учи отец Борис. „ То символизира въвеждането на детето в лоното на християнската църква и вярата – духовно задължение на всеки родител. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на Бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите” казва още той.
Учениците от прогимназиален етап познават добре тази беседа.  Техните учители всяка година по това време, под различна форма (представяне на презентация, посещение на църква, нетрадиционна родителска среща) ги запознават с произхода и традициите на този празник. Накрая педагозите пожелаха на децата топло семейно огнище, повече любов, доброта и разбирателство.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Ноември, 17:26

    Чест им прави на учителите, че така възпитават децата.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (30)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (34)
70% Complete