Вторник, 16 Април 2024, 16:17

Ученици от ПГМ с урок за българския език и духовност в "Луканова къща"

10 Декември 2017, 15:19
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 1042 0


„Докосване до българското” – по тази тема протече откритият урок на ученици от XI и XII клас от Професионална гимназия по механоелектротехника на 08.12.2017г. и преподавателката им по български език и литература Вера Колева, но не както обикновено в училищния кабинет, а в историческия музей „Луканова къща” в гр.Пирдоп. Преди това част от групата посети и местната църква, където всеки запали свещичка, отправяйки молитва за здраве, късмет и благоденствие.

Посещението в музея не е случайно и самоцелно. Темата на урока е тясно свързана с изучаваните творби на Иван Вазов и Йордан Йовков в съответните класове и учениците с нескрит интерес се потопиха в атмосферата на патриархалния бит и култура на българина и в частност на хората от Пирдопския регион. Оригинални бяха направените аналогии с различни аспекти от съвременния живот.

Всички с внимание изслушаха увлекателната беседа на уредника на музея г-н Иван Иванов, който ги запозна както с историята на „Луканова къща”, така и с автентичната сбирка, изложена там.

Голям интерес предизвика уникалното издание от 1898г. на книгата на Тодор Влайков „ Сборниче Васил Левски”, като особено ги впечатли фактът, че музеят в Пирдоп е сред малкото културни институции в България, които имат честта да го притежават. Там, сред старинните вещи и експонати, всички образи и картини от изучаваните художествени творби на българските класици, коментирани в часовете по литература, сякаш оживяха пред очите на присъстващите и ги върнаха към живота на предците ни.

Самобитната атмосфера в този храм на българщината провокира много размисли у младите хора за националния дух и традиции и за това как да ги съхраним в модерната ни и динамична съвременност.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete