Събота, 20 Април 2024, 14:58

Ученици от ПГПЧЕ "Ал.Константинов" се запознаха отблизо с работата на РУ на МВР-град Правец

5 Декември 2018, 13:47
(3) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2258 6


Запознаване с основните приоритети на работа на полицейските служители в град Правец, бе тема на изнесения час на класа на учениците от 9-ти «В» клас в ГПЧЕ «Ал.Константинов» град Правец, с класен ръководител Габриела Петкова. Те гостуваха в Районното управление вчера, от 14.00ч, и проведоха беседа със Старши инспектор Петър Иванов, Началник група „Охранителна полиция”, инсп. Григор Григоров – „Пътен контрол” и Служба „КАТ” , Людмил Павлов – инспектор „Детска педагогическа стая” , Димчо Василев – мл.експерт НТО в РУ на МВР-Правец. Срещата започна в залата за съвещания, където дежурните полицаи от Служба „Патрулно постова дейност” и „Пътен контрол”, както и останалите полицейски служители, получават всяка сутрин инструктажи. Учениците бяха запознати с работата на „Паспортна служба” и дейността на служителите, следящи за видеоконтрола и приемане на сигнали от граждани.

Районното управление на МВР – град Правец е част от Областната дирекция на МВР-София, обясни Главен инспектор Петър Иванов, Началник група „Охранителна полиция” в Правец. По думите му всяко поделение на МВР има две подразделения – „Охранителна полиция” – за недопускане нарушаване на обществения ред, възникване на инциденти и пътно-транспортен травматизъм. Другото направление, предмет на работата на полицейските служители, е криминалната престъпност, която се третира от Наказателния кодекс – наркотични вещества, кражби, грабежи . „Един от основните проблеми сред подрастващите ученици на вашата възраст е проблемът с разпространението и употребата на наркотични вещества, което е един голям бич за обществото”, подчерта Ст. инсп. Петър Иванов.
Инсп. Людмил Павлов запозна учениците с разпоредбите на Наказателния кодекс. Той обясни, че по отношение на наказателната отговорност непълнолетните лица се разделят на три групи, както следва:
- малолетни - деца под 14 г възраст, към тях закона е доста снизходителен, като единствено се налага на възпитателна мярка.
- от 14г до не навършена 16-г възраст
- от 16г до не навършена 18-годишна възраст

Инспектор „Детска педагогическа стая” посочи, че за разлика от не навършилите 14 години, след 16 г на младежите може да бъде наложена наказателна отговорност, свързана с излежаване на присъда в затвор. Инсп.Павлов заяви, че към употребата на наркотици се подхожда не нетолерантно, а по-скоро се рекламира. Заключението му е на база наблюдение в социалните мрежи и сайтове за споделени видеа. Той предупреди,че децата могат да станат неволна жертва на изнудване във Фейсбук. „В обществото като цяло се е насадило едно такова мнение, че едва ли не употребата на наркотици не е чак толкова вредна, а за канабиса даже било безвредно, с лечебна цел. Да, психотропните вещества наистина се използват с лечебна цел, но при изключителни случаи, а не за ежедневна употреба”, посочи инсп. Людмил Павлов. По думите му за съжаление все още няма официална статистика, която да покаже реалната картина у нас – България е в челните позиции по най-ниска възраст в употребата на наркотици. Инспекторът обаче подчерта, че те много трудно се изчистват от организма и крайният резултат са тежки психически заболявания. Инсп. Иванов добави, че пристрастените към наркотични вещества започват винаги с по-леки и постепенно преминават към употреба на по-тежки наркотични вещества, оказващи неимоверно негативно въздействие върху човешкия организъм. „Наркозависимите са способни на тежки криминални престъпления и това оказва влияние на взаимоотношенията с близките хора”, добавиСт. инсп. Иванов.

Димчо Василев, мл. експерт в РУ-Правец, запозна учениците с предмета си на дейност – изземване на веществени доказателства от местопроизшествията - при криминални деяния, пътно-транспортни произшествия и инциденти. Той извърши демонстративно фиксиране и заснемане с фотоапарат на веществени доказателства, като направи полеви тест на наркотични вещества, вземане на уникални дактилоскопни пръстови отпечатъци и др., които в отделните случаи след това се изпращат за лабораторни изследвания. Мл.експерт Василев подчерта, че по ръкавиците също се установява извършителят. На следващо място той обясни, че подобно на слюнката и отпечатъците, мирисът на отделния човек, също може да се използва за веществено доказателство. То се взема с т. нар. сорбенти, които поемат човешкия мирис и се предоставят на по-късно на специално обучено полицейско куче за установяване на лицето, извършило противоправаното деяние.

Мл. инспектор Василев обясни, че наркотичните вещества са много опасни за здравето, като приведе в пример как изглежда човек, след аутопсия, починал от употреба на наркотици. По думите му организма се превръща в каша. Той заяви, че при употреба на алкохол и шофиране след това, е допустимо водачът да се самоконтролира и да не предизвика ПТП, но под въздействието на наркотици, рисковете са значително по-големи, като водачът дори не помни какво е извършил.

Полицейските служители от Районното управление поставиха акцент и върху ролята на поемните лица. Те са независими свидетели на действията на полицията след местопроизшествията, а не са преки свидетели на инцидентите.
Деветокалсници проявиха жив интерес от демонстрацията на вземане на веществени доказателства и поставиха конкретни въпроси, на които мл.експерт Василев отговори подробно и професионално.

В края на срещата учениците бяха запознати с функциите на най-новия автомобил на Полицейското управление и получиха достъп до него.


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (4) (0)
    1. добавен от: Младеж 5 Декември, 17:50

    Най - после някаква дейност на ученици извън училище ! Виждам , че всичко това в интерес на децата и най - вече тяхната информираност . Браво и на униформените и на учениците и на госпожата им !

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Декември, 23:15

    Намериха ли общ език за комуникация. :lol:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Аз 6 Декември, 07:04

    Да , намериха !

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 7 Декември, 18:48

    Да се развъртят малко из фламингото. Да направят лекция наживо

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete