Вторник, 16 Април 2024, 10:31

Учители от Ботевград получиха почетното отличие "Неофит Рилски"

25 Май 2015, 15:38
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2784 10


Днес, в кинозалата на най-голямото столично училище - 18 СОУ „Уилям Гладстон“, министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев откри тържествената церемония по връчването на почетното отличие „Неофит Рилски“.
„Наистина е много вълнуващо за всички нас да съм сред Вас и да връча тази награда, която е учредена през 1996 година“, заяви министър Танев в началото и поздрави присъстващите учители и директори, предложени да я получат.  Той каза още, че всички, които са получили това почетно отличие през годините, са вече „едно голямо българско семейство от извисени хора“ и пожела тази награда да получи повече публичност, защото това укрепва българския дух.
Най-напред министър Танев връчи почетното отличие на председателя на Синдиката на българските учители г-жа Янка Такева, като й благодари за нейната дългогодишна и всеотдайна работа за развитието на образователното дело в България и издигане ролята и авторитета на българския учител. С почетната грамота за най-големи заслуги бе отличена и г-жа Ваня Кастрева - заместник-министър на образованието и науката.
Проф. Танев благодари на двете за възможността да работят заедно в един екип и за подкрепата, която му оказват  за провеждането на реформите.
Г-жа Янка Такева бе приятно изненадана от полученото отличие и сподели: „Днес е един от най-щастливите ми дни - 25 години работя за българското образование и за първи път получавам награда“. Тя поздрави всички с високото отличие и определи присъстващите в залата като учители новатори, до които редом скромно работят още много, много учители. Г-жа Такева подчерта още, че българската образователна система е устойчива, а българският учител е един от най-добрите. От 137 страни българският учител заема 4-то място по образователен ценз и професионален опит. Като важна задача за всички, работещи в сферата на образованието, която е продиктувана от времето, в което живеем, тя посочи създаването на иновативни политики и защитаването им пред европейските ни партньори. А като втора важна задача определи въвеждането на колежанското образование.
Г-жа Такева връчи на министър Танев бронзова статуетка „Победа“ – Приз на синдиката на българските учители за постижения в областта на образованието, и по случай 24 май.
Приемайки отличието, министър Танев отговори: „С тези крила всички заедно да полетим!“ и заяви, че вярва на българското учителство най-много, защото без този гръбнак на образователната система, какъвто са те, нищо няма смисъл – нито наука, нито висше образование. Той пожела да бъде приет като един от тях, като приятел,  защото това, което всички искат е една реформа и по-достоен живот.
С приветствие и благодарност за присъденото отличие към присъстващите се обърна и г-жа Ваня Кастрева, която също бе изненадана от наградата. Тя каза, че макар да е имала шанса да работи в изключителни колективи през годините и като учител, и като директор на столично училище, а преди поста заместник-министър като началник на регионален инспекторат София-град, такова почетно отличие получава за първи път. Определяйки големия български книжовник Неофит Рилски като „Патриарх на българските учители“,  г-жа Кастрева цитира негови думи, които стоят в кабинета й: „За всяко нещо - място, всяко нещо на мястото си.“ Тя каза още, че е изключително доволна от факта, че в „четата“, в която работи – екипът на Министерството на образованието и науката, няма предател, защото иначе би разбрала за наградата, и с такъв екип може да си сигурен, че пътят ще бъде труден, но ще бъде успешен.
Заместник-министър Кастрева поздрави учителите и директорите, както и всички присъстващи на тържествената церемония с изминалия светъл празник 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, и им пожела здраве и все така всеотдайно да работят за благото на българското образование и бъдещето на нашите деца.
Грамотата „Неофит Рилски“ ежегодно се присъжда на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието за приноса им в развитието на образователното дело в България, номинирани по предложение на учителските колективи, в които работят, или по предложение на социалните партньори.

Сред наградените бяха ботевградските учители Дивна Николова и Стефка Граматикова от ПМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров", както и Димитринка Андреева от ОУ "Н.Й. Вапцаров". Награда получи и Георги Велчев, учител в ГПЧЕ "Алеко Константинов", гр. Правец.

Ежегодните награди „Неофит Рилски“ се присъждат на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието за приноса им в развитието на образователното дело в България, номинирани по предложение на учителските колективи, в които работят, или по предложение на социалните партньори.

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: tsak 25 Май, 18:17

    Дивна е страхотен човек и професионалист!Честито!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Май, 18:31

    И клеопатра ли е там

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 25 Май, 20:07

    4ESTITO NA VSI4KI NAGRADENI.
    DIVNA e istinski profesionalist i 4OVEK.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Май, 20:30

    За първи път виждам усмихната учителка от Ботевград!Обикновено са болни или недоволни!?!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Н. Николов 25 Май, 20:50

    Честито на наградените колеги! Това са прекрасни новини!

    с уважение,
    Николай Николов, Управител на "Марконис"

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Май, 22:11

    4estito na Vel4ev , pravec i gp4eeee.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 26 Май, 07:06

    Дивна е получила наградата като учител и по предложение на нейните колеги, а не както двете председателки на синдикати Стефка Гаматикова и Димитринка Андреева,които са се предложили сами, без съгласието на колективите в които работят.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 26 Май, 10:16

    Браво Гуга! Заслужаваш го!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 26 Май, 14:44

    Кой е Гуга и коя е Клеопатра?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 26 Май, 21:51

    Сам познай, щом така се именуват, за що ли иде реч.............О, неразумний юроде.........

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete