Петък, 29 Март 2024, 12:37

Учреден бе Младежки общински съвет в Ботевград

29 Ноември 2016, 13:23
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3899 11


Стоян Клюнков, ученик от 12 клас на ППМГ”Акад.проф.д-р Асен Златаров”,  бе избран за председател на Младежки общински съвет в община Ботевград. Негови заместници са Никола Дилов, ученик от ПГТМ”Хр.Ботев” и Калин Симеонов от ТПГ”Ст. Панчев”. Това стана днес, навръх празника на Ботевград, по време на учредяването на младежката структура. В нея влизат общо 25 ученици от  трите учебни заведения в Ботевград. Всяка група бе избрала свой кандидат за председател. Те се включиха в дебат „Моят глас-моят избор”. Всеки един от тях изложи експозе по предварително избрана тема, след което отговаряха на въпроси от 5-членно жури в състав - Димитрина Стамболова-журналист, Бенислава Кръстева-студентка по медицина в Медицински университет-София, Весела Михайлова-студентка по право в СУ”Св.Св. Кл.Охридски", Николай Николов-юристконсулт в община Ботевград и Деян Николов – директор на Дирекция „Сигурност и обществен ред”. Гости на мероприятието бяха кметът на общината Иван Гавалюгов, председателят на ОбС Мартин Тинчев, зам.кмета Борис Борисов, Христо Андреев-Началник на Регионалния инспекторат по образованието.

Идеята за създаването на Младежки общински съвет е на общинската администрация – отдел „Хуманитарни и социални дейности”. Целта е този съвет да се превърне в орган на младежкото самоуправление и инициатива в Ботевград, да подпомага, развива и обединява дейността на младежките и представителни ученически органи в училищата от средна степен, да разработва проекти и развива дейности по приоритетни въпроси от живота на подрастващите, да съдейства за изграждането на позиции на нетърпимост към негативни обществени явления и стимулиране на чувство за гражданска отговорност с цел повишаване привлекателността на живота за младите хора в общината.
Организатори на инициативата са Николета Иванова, ръководител отдел „Хуманитарни и социални дейности” и Милена Христова – главен експерт „Култура и информационни техники и публични прояви”. Предстои съветът да създаде свой Правилник за работа в едно от своите първи заседания.
 
 
„Много от изборите, които правим в живота си, не касаят единствено собствената ни личност. Те са отговорност за живота на тези след нас. В конкретния случай, това са младите хора на Ботевград – нашите деца”. Това каза Стефка Граматикова, водещ на учредяването на Младежкия общински съвет. В динамиката на времето, младежите често по-бързо се ориентират от нас, отговорни за тяхното бъдеще, посочи Граматикова и заяви, че това означава, че не бива да омаловажаваме техните виждания, идеи и желание да бъдат активни участници в развитието на нашия град, дори да не са получили все още правото по закон на гражданска инициатива. „Създаването на младежкия общински съвет няма за цел по никакъв начин да бъде проекция на законово действащи органи на властта, нито да се влияе от политическата номенклатура в днешния или утрешния ден. Тя е доброволна организация, която се ръководи единствено от интересите на младите хора в общината”, подчерта Граматикова.

Акценти в експозетата на тримата кандидати за председателския пост бяха:
Калин заяви, че личният пример е важен - нещо, което липсва в българските политици и подкрепи тази си мисъл с фразата „Не ме слушай какво говоря, гледай какво правя”, с което подчерта, че важни са действията, а не празните думи.
Никола сподели, че всяко 4-то дете в България не споделя със своите родители и често поведението на подрастващите провокира неразбиране у родителите, но все пак зад всеки глас стои личност.
Стоян изрази позицията на сободомислещ млад човек. Според него всяка личност трябва да има свободата да се изразява  свободно. По думите му младите хора често биват подценявани. „Хората смятат ,че ние не сме достатъчно пораснали, за да постигнем промяната. Ние можем да даваме по-смислени аргументи от възрастните. Много често ни се налагат стереотипи на обществото”, каза в заключение Стоян Клюнков.


Своите послания към младежите дадоха кметът Иван Гавалюгов и председателят на местния парламент Мартин Тинчев.

„Много често моите деца ме провокират да променям възгледите си по някои теми от живота”, каза кметът Гавалюгов . По думите му ние все още сме незряли като общество, затова се обърна към тях апелирайки ”Вие не трябва да се притеснявате да изразявате своите възгледи. Ние пък ще ви стимулираме да не бъде учредяването на съвета някаква мода”. Кметът попита тримата участници в дебата, какво искат да се промени. Стоян Клюнков изрази мнение, че е необходимо да бъде изграден един Младежки център , „за да не бъде кафето и дискотеката сборен пункт за младите хора”, мотивира се Стоян. Калин изрази същото мнение, а Никола обърна внимание на това, хората да променят поведението си, защото в днешно време междуличностните взаимоотношения са на основата на дистанцирано общуване и студенина.
Мартин Тинчев приветства младежите и заяви, че елементарните, малките неща в живота са важни. „Стъпка по стъпка са необходими, докато изградим стабилно гражданско общество, защото сме силни наистина, когато сме заедно”, подчерта Тинчев и пожела успех на младежката инициатива.
 
 
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 15:32

    "...защото сме силни наистина, когато сме заеднo" - ей Тинчев, мазник такъв, точно ти ли ще говориш за екипна работа и приоритети. не те ли е срам? Ако теб не, семейството ти и децата ти ще се срамуват много, ако не се осъзнаеш.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 17:48

    Тези момчета със сигурност са по-образовани и способни от оригиналните олигофрени в ОС.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 19:38

    Браво , момчета точно такива млади хора трябват,които да опонират сегашния неадекватен общински съвет , и несе повлияваите от неадекватня Гавалягов ,а гелосания Тинчев го изхвърглете от състава ,дерзайте смело напред .

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 21:54

    Добра инициатива,но слабо подкрепена.Слаб интерес от страна съученици и учители

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 08:11

    Съучениците и учителите мръзнеха отвън на площада ! Като няма кой друг да празнува...

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 09:52

    Тия са наркомани

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 10:21

    Не са наркомани само пушат трева :)

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: БРАВО!!! 30 Ноември, 16:17

    Тези момчета заслужават похвали. А едното от тях, което лично познавам, е в пъти по-образовано и квалифицирано от всички пишещи тук.
    Браво, момчета! Браво и за инициативата на Общината! И подчертавам - не съм поддръжник на поредната власт!!! Просто идеята е чудесна!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 19:53

    Тъпчо, ти откъде знаеш колко са образовани и способни пишещите тук? За момчето, което познаваш лично, е ясно само едно - че в момента е с ОСНОВНО образование! :idea:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 23:03

    Ясно е и друго - не е зъл, елементарен и невъзпитан като теб, №9. И говори чужди езици много по-добре отколкото ти говориш родния си:)
    И бъди сигурен - тъпчото си ти, не аз:)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete