Събота, 20 Април 2024, 16:18

Удължават извънредните мерки, предлагат нови ограничения

5 Ноември 2020, 12:35
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5386 18


Очевидно е, че ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември, когато свършва действието на сега действащата заповед на здравния министър, като всички предвидени мерки трябва да останат минимум до края на ноември, а най-вероятно, ако така се развиват нещата, и за по-дълъг период. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг за разпространението на COVID-19.

Мисля, че е време да помислим за ограничаване на работата и на заведенията, които не затворихме досега, до 22.00 или 23.00 часа - това са различните предлагащи храна, като ресторанти, кафетерии и т.н. Това е една от мерките, които са приложени почти навсякъде в Европа и очевидно дава някакъв, макар и не кой знае какъв огромен резултат. Опитваме се от много мерки с малки ефекти да получим големия ефект. Ограничаването на присъствената работа в офиса до 50% трябва да стане задължително. Специална препоръка към МОН - знаете, че в момента на база на изработените критерии всяко училище има право да поиска от министъра преминаване в дистанционна форма на обучение, само че при тези данни за 25 от 28-те области мисля, че е редно това да става на по-широка основа за цели области в групата от 5-и до 12-и клас. По същия начин да се преустановят всякакви извънкласни дейности и занимания на учениците, ако са извън рамките на паралелката, като това да важи и за учениците от 1-ви до 4-ти клас, тоест за всички обучаващи се, заяви доц. Кунчев.

Горещата ни препоръка към автономните самостоятелни висши училища е да преминат изцяло към дистанционна работа. Изключение може да се направи само за упражненията на студентите по медицина. Считам, че е редно да възстановим периода за хората над 65 години да пазаруват в "зелен коридор" от 08.00 до 10.00 часа, като през това време да не бъдат допускани други граждани, а съответно те да нямат право да пазаруват в останалата част от времето, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението и да ги предпазим максимално. Считаме, че по отношение на медицинския персонал, определен като контактен на коронавирус, следва да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат освобождавани от карантина и да останат на работа след отрицателен PCR тест, направени минимум на третия ден след контакта, което намалява риска от предаване на заразата в много голяма степен, а и ни осигурява възможност да ползваме този персонал, от който се нуждаем, каза доц. Ангел Кунчев.

Последното предложение не зависи от нас. То е в ръцете на законодателя, но мисля, че е много важно: спешно да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването в условията на извънредна епидемична обстановка да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения. В момента цялата тежест се поема от болничната помощ. Време е колегите от доболничния сектор, които никак не са малко, да се включват в тази борба, за да бъде малко по-равномерно натоварването и здравната система да се справи, добави той.

Ако не се губи време и се спазват мерките, теоретично няма да достигнем нивата на Чехия и Белгия, но ако се влоши ситуацията, ще има над 300 смъртни случая дневно и над 10 000 заразени на ден, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Прави ми впечатление едно нещо и във вестниците, и в социалните мрежи - налагането на някакъв извод за тотален хаос в системата. Ако твърдя, че всичко е идеално и всеки получава абсолютно навременна помощ на секундата, сигурно няма да съм прав, но нека да погледнем цифрите. В момента в болниците в България се лекуват 3200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително лечебните препрати, които получават болните в целия свят. Много е лесно на фона на тези 3 200 души да намериш трима, при които е имало забавяне на линейката и не е имало навременно приемане в болницата и някакво неразбирателство между общопрактикуващ лекар, Спешна помощ, болница и т.н. Положението в Европа е изключително тежко, най-тежко в целия свят в момента. Континентът влезе в кривата на повишаване на заболяемостта и то значително, посочи доц. Ангел Кунчев.


Източник: novini.bg

Коментари (18)

  • Отговори (10) (12)
    1. добавен от: Анонимен 5 Ноември, 16:24

    Учениците от 4 клас също могат да се справят сами ,защо не ги пускат и тях?Те нямат ли баби и дядовци които могат да заразят?

    • (11) (6)
      1. добавен от: Анонимен 5 Ноември, 22:00

      Ако оставят децата вкъщи, това означава и родителите да си останат у дома... това, че децата могат да се справят, не значи, че трябва да са сами - това е напълно безотговорно! А малко родители биха могли да си позволят да си останат вкъщи, останалите рискуват да изгубят работата си, следователно и прехраната си...

    • (3) (5)
      2. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 13:23

      Ако нямаш доверие на детето си да стои само вкъщи, след училище, значи, че си пропуснала първите 7 години във възпитанието му. По този начин ти му насаждаш съмнения, че няма да се справи с поредното предизвикателство в живота.

    • (5) (1)
      3. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 16:00

      Не става въпрос за доверие, дори по закон не може да оставите дете под 12-годишна възраст само

    • (1) (3)
      4. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 21:42

      Законите не важат, когато оставяте вечер сами децата си, за да отидете на гости или на ресторант. Тогава питайте съседите си какво шоу става в дома ви, чак до малките часове.

  • Отговори (11) (6)
    2. добавен от: Анонимен 5 Ноември, 17:26

    Затваряне на Заведения

  • Отговори (3) (4)
    3. добавен от: Анонимен 5 Ноември, 18:30

    В Правец в спортната зала продължават тренировките на деца. Не ги ли забраниха?

  • Отговори (5) (3)
    4. добавен от: Анонимен 5 Ноември, 19:35

    Трябва да се спазват правилата! Така пазим близките си! Така пазим и другите хора! Та да отмине тази пуста напаст! Ние сме корав народ, трябва само дисциплина.

  • Отговори (4) (8)
    5. добавен от: Даяна 5 Ноември, 22:04

    Аз съм за затваряне на училище защото дъщеря мие в 5 клас и в час прави тест по телефона все 1 учи дистанционно.
    Кръчмите са пълни на макс в петък и събота.
    Пример отиваме да вечеряме семейно места няма а и не можеш да минеш от хора да попиташ

    • (7) (1)
      1. добавен от: Анонимен 5 Ноември, 23:51

      Вземи си я в къщи и ще имаш пълна отличничка, ако това те радва.

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 5 Ноември, 22:05

    Да и на залата продължават тренировки по футбол на децата в етрополе

  • Отговори (5) (3)
    7. добавен от: 12в 5 Ноември, 23:29

    Аз съм твърдо ПРОТИВ затварянето и на училищата! Всеки родител на децата от 1 до 4,5 клас е "ЗА", но защо, не мислите ли, че едно дете в 1-ви клас няма как да се научи да пише и да смята дистанционно, ако няма възрастен до него, ме всеки родител, може да си позволи да не ходи на работа, не всяко дете има баба и дядо които да му помагат. Също така мислите ли, че учениците в 11 и 12 клас могат да карат практическите си часове дистанционно, тези от вас които смятат, че това е възможно, да ми обяснят по точно КАК ще стане това!? Всеки родител който иска да си държи детето вкъщи, спокойно може да подаде документи за самостоятелна форма на обучение и да си го учи вкъщи, като има възможност, също така, сега поради Covid-19 има и възможност да подадеш документи детото ти да учи дистанционно и се обучава от частни учители (безплатно). Всеки се оплаква, че в днешно време има доста неграмотни млади хора и деца, но искате дистанционно обучение от което няма никаква файда, а и не всяко семейство може да си позволи интернет и така наречения лукс. Не мисля, че преминаването на училищата в дистанционна форма на обучение е най-удачното решение!

    • (2) (2)
      1. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 13:11

      Родителко любима, щом ходиш на работа, ще отделиш 18.00 лева на месец да си платиш интернета. Тези пари ще ги похарчиш за цигари за два дена. А когато е за децата ти, е, нали за това работиш, да задоволиш потребностите на децата си.
      А бе, хора, вие си мислите, че само за вас е училището и не трябва да има никакво излизане на децата цял ден извън него.
      И ние сме гледали деца, без да е имало COVID-19 и сме успели да ги отгледаме и изучим без помощта на бабите и дядовците.
      Децата днес играят на телефони и компютри от 3-год. възраст, та един 8-год. първокласник няма да се справи с това.
      Както си научите децата. Ако вие не можете да работите с компютър и да покажете на децата как да работят, за какво говорим.
      Интелигентни родители, интелигентни деца. И обратния случай.

  • Отговори (5) (0)
    8. добавен от: Маруся Колева 5 Ноември, 23:31

    Пълни глупости.. Унищожават на пълно средният бизнес. Ето това е втората вълна на Covid 19

  • Отговори (2) (0)
    9. добавен от: 12в 5 Ноември, 23:39

    #7 : НЕ е най-удачното решение *
    Извинявам се за грешката

  • Отговори (1) (1)
    10. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 10:02

    Цялата държава е пламнала,дори община Ботевград дава данни,в Правец като,че ли няма.Хората говорят ,общината мълчи.Ако някой все още мисли,че това са поредните глупости,то си е за негова сметка,но ако не се вземат срочни карантинни мерки,особено спрямо носителите на вируса,пак ще има след дъжд качулка.Вече се говори и за УКТЦ!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete