Петък, 29 Март 2024, 07:43

Уебсайтът на Исторически музей - Ботевград вече е факт - (снимки)

6 Ноември 2012, 20:13
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3994 27


Днес официално стартира уебсайтът на Исторически музей-Ботевград, който бе представен от неговия автор – ученикът Светлин Йотов. Интернет адресът му е http://museumbot.bg. Събитието е неразделна част от празничната програма на ПМГ ”Акад. Проф. Д-р Асен Златаров” по повод 100 години гимназиално образование в общината. Гости на презентацията бяха учители, сред които и специалистът по ИТ в учебното заведение инж. Красимир Божинов, с който от миналата учебна година ученикът от девети „б” клас подготвя проекта по разработването на сайта. Присъстваха още Кера Михайлова-изявен общественик, поетите от Литературен клуб „Стамен Панчев”, бившият директор на гимназията Никола Близнаков, директорката на ОУ ”Н. Вапацаров” Евгения Иванова, ученици и други.
 „В днешния динамичен век, с помощта на съвременните технологии могат да се извършват и в буквален, и в преносен смисъл чудеса”. Така Светлин Йотов откри официалната презентация на сайта, който е изработил съвсем безплатно по време на лятната си ваканция съвместно с директора на музея Тодорка Коцева.

Уебсайтът е предназначен за хора от всички възрасти и затова е изграден с лесна навигация, има дори мобилна версия, каза Светли. Заглавната му страница  е динамична, а снимките в нея са от откриването на музея на 3-ти май 2011г. Освен български граждани, сайтът може да се ползва и от чужденци. Възможно е да бъде преведен на 65 езика. Освен снимки, уебсайтът предлага и видео новини, повечето от които могат да се гледат и в тюб канала на музея, обясни програмистът. Много малко музеи притежават собствена библиотека, затова ученикът е поместил снимки на най-старите от всичките 800 книги. В раздел „Филиал”  е поместена информация за филиала на Исторически музей - килийното училище в с. Боженица. Заради него Светлин Йотов разработва панорамни снимки, с което уебсайтът става все по-уникален. В тези снимки обектите могат да бъдат разгледани на 360 градуса. В раздела "Дейности" е направен списък на местата в района, до които всеки турист може да отиде с помощта на музея. Уебсайтът предлага и раздел "Изложби", където потребителите лесно могат да намерят информация за минали и настоящи изложби. Ученикът разработва в момента модула „Виртуална разходка”, който да предложи виртуално разглеждане на експозициите на музея. Създателят на сайта издаде и една тайна. Зад картинките и текстът се крие истинската му работа. Той показа как на компютърен език изглежда една панорамна снимка на килийното училище. Чрез езиците на програмиране броят на написаните редове код до сега е 25 хиляди. В края на презентирането на уебсайта Светлин Йотов изказа своята специална благодарност на директора на ПМГ ”Ас. Златаров” Даниела Колева за оказаното доверие, на директора на музея-Тодорка Коцева за сътрудничеството и предоставените материали при разработването на проекта. Ученикът благодари още на своя учител по Информационни технологии в ПМГ-инж. Красимир Божинов, на музейните специалисти - Надка Йошовска-уредник, Десислава Иванова- екскурзовод, Илия Вълчев-фондохранител, Мая Апостолова- информатор, и на Павлинка Райчинова и Атанаска Григорова.

„Сякаш вчера бе началото на лятото, когато едно много любезно момче влезе в Исторически музей Ботевград с нестандартно предложение да сбъдне една огромна надежда на музейните специалисти - направата на собствен сайт”. С тези думи директорът на музея Тодорка Коцева се обърна към деветокласника със своя поздравителен адрес, преди официално да му го връчи. В него тя казва още: „Съвместната ни работа бе предизвикателство, приключение, източник на нови познания, …, музейните специалисти се докосваха до света на компютърните технологии, а подаряваха в отплата-любовта си към българската история”. Госпожа Коцева изказа огромната си благодарност към ученика и му пожела много нови успехи. Тя поздрави и директорката на гимназията, затова, че могат с пълни основания да се гордеят със своя възпитаник.

Г-жа Даниела Колева благодари от своя страна на ученика Светлин Йотов за огромния труд, който е положил за разработването на уебсайта. Тя благодари също и на неговите родители, които са го възпитали в дух на привързаност към науката и образованието. „Това е едно всеотдайно дете. Денят е от 24 часа, а аз имам чувството, че той работи 25 часа. Винаги е подготвен и изряден по всеки един предмет”, каза с чувство на гордост директорката. Тя припомни, че Светлин се класира в Националната олимпиада по Информационни технологии през учебната 2011/2012 .”Когато гимназията чества 200 години юбилей, ти да бъдеш почетен гост”, бе пожеланието на г-жа Колева към гимназиста.

Накрая младият програмист получи поздравления от всички присъстващи. Г-жа Коцева връчи  от името на общинското ръководство албум на Община Ботевград. Пред репортер на „Балканец” майката на Светли – учителката Снежана Геновска, сподели, че лятната ваканция, нейният син е използвал за направата на уебсайта, не като задължение, а като удовлетворяващо преживяване. „Комютърът вкъщи купихме, когато Светли бе в първи клас, но интересното при него бе, че той прескочи увлечението с електронните игри”, каза тя с усмивка. Вместо тях, момчето е навлязло в света на компютърните технологии с помощта на елементарни проекти, които е възлагала майка му - преподавател в начален курс по чужди езици в ОУ ”В. Левски” Ботевград. На първата си олимпиада в 4-ти клас се класира със своя братовчед на първо място с тема за българските владетели.

Светлин Йотов печели призови места в не една олимпиада. Миналата учебна година  той се представи отлично в национално състезание за ключови компетентности по природни науки  с темата си ”Пълноценното хранене на българските воини на крепостта Урвич”. Гимназистът печели първо място в областния кръг и трето в националния кръг на олимпиадата по ИТ в началото на март 2012 в направление "Уеб сайт” - „Интерактивни уроци по география на България”. Светлин Йотов е носител на множество грамоти от 2011г – за първо място в презентация „На Ти с ИТ”,  за второ място в направление „Компютърна  разработка” в конкурса „Бъдещето на ботевградския край” и други.

Източник: balkanec.bg

Коментари (27)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 20:30

    Объркана структура на сайта

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 20:41

    Браво, на Светли! Изключително скромно и добро дете. Дерзай ! Ти можеш!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 20:54

    Поздравления за ученика. Много добре е разработил сайта.Чест му прави това, че го е направил напълно безплатно!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 21:13

    Добре е, че момчето му се занимава. Но сайта неможе да се каже че е добър. Трябваше да се направи нещо което да отговаря на самият музей. Изложихте се всички, прибрахте си парите и момчето се е мъчило цяло лято.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 21:31

    Хубаво е да има сайт музеят, но това е пълна трагедия.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: анонимен 6 Ноември, 21:38

    К :uups: АК НЕ ВИ Е СРАМ?

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 21:40

    сайтът е невероятен, престанете със злобата си

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 22:24

    Не става въпрос за злоба. Споделени са различни мнения. Погледът на хората е различен. Като работа, свършена от дете е добра, но предложеното е далеч от представителен сайт на институция, каквато е исторически музей-Ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 22:26

    Ако повечето ученици бяха като Светли, жадни за знания, да сме задминали дори Америка.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 22:32

    Да, аз познавам Светлин, но не го насилвайте. Детето има още да учи и да се развива.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete