Сряда, 24 Април 2024, 20:19

Уникален концерт-спектакъл по случай 90 години НЧ "Георги Сава Раковски-1928"

2 Ноември 2018, 12:52
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 850 0


Откриване на реновираните площад и читалище в село Драговищица!

На 1 ноември се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

На този ден 2018 година жителите на село Драговищица се радват на изцяло обновен площад и реновирано читалище. Ремонтните дейности се осъществиха по проект по Трансгранично сътрудничество България-Сърбия. Партньори са община Костинброд и община Димитровград.
Благодарение на проекта “Инвестиране в младежки капитал, чрез модернизация на културни центрове в трансграничния регион” са обновени сградата на читалището в с. Драговищица, ремонтиран е покрива, сменена е цялата дограма, ремонтирани са всички помещения на библиотеката, гримьорните, репетиционната зала, санитарните възли, осветлението, като предстои да бъдат поставени климатици. Изцяло е ремонтиран и площада пред сградата на читалището.

Няколко събития в един ден накараха драговищенци да се съберат на 1 ноември. Децата от школите по изкуства при НЧ “Георги С. Раковски – 1928″ с. Драговищица, община Костинброд представиха изключителен и спиращ дъха концерт-спектакъл „Паметта на камъка“.


Официални гости на събитието в с. Драговищица бяха д-р Андрей Ковачев – Член на Европейския парламент, Член на Председателството на Европейската партия, Заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на Българската делегация в Групата на ЕНП, г-н Васил Цветков и г-н Юлиян Ангелов- Народни представители от 44-то Народно събрание, г-н Николай Борисов- зам.-областен управител на Софийска област, г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, Владица Димитров - кмет на община Димитровград, република Сърбия и общински съветник от община Димитровград, г-жа Албена Виденова- кмет на с. Драговищица, Д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет-Костинброд, г-жа Анна Радовска-зам. председател на общински съвет Костинброд, г-н Александър Ненов, инж. Габриела Георгиева и инж. Теодора Гогова- зам.-кметове на община Костинброд, г-н Иван Иванов, г-жа Зоя Йорданова-общински съветници и гост- звезда беше режисьорът Андрей Слабаков.

На препълнения площад в село Драговищица, в своята приветствена реч г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд изказа благодарност към ръководството на НЧ “Георги С. Раковски – 1928″, с. Драговищица за прекрасната работа, свършена по време на 2 годишното изпълнение на проекта. След като беше отслужена литургия от отец Ради се пристъпи към прерязване на лентата от г-н Трайко Младенов, г-жа Албена Виденова и г-жа Розалина Виденова.

Преди началото на концерта по случай 90 години НЧ “Георги Сава Раковски-1928“, г-н Младенов връчи плакети и букети на три дами, даващи сърце у душа за развитието на читалището. Плакет за „Цялостен принос в областта на културата“ се присъди на председателя на НЧ“Георги С.Раковски-1928“ – г-жа Розалина Виденова. Г-жа Диана Михайлова получи от кмета на община Костинброд плакет за принос в развитието на библиотечното и читалищно дело, а г-жа Емилия Михайлова плакет за принос в развитието и популяризирането на танцовото изкуство. Г-н Младенов завърши с думите:

„СКЪПИ ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ!
Пожелавам ви творчески успехи, които да мотивират благородния ви труд. Нека вашата обич и упоритост да светят и будят младите умове и уверено да ги водят по пътя на духовното културно извисяване!
ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!“
От сцената на НЧ“Георги С.Раковски-1928“. Г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд връчи плакет на две изключително талантливи, млади и будни личности! Плакет за принос в областта на музикалното изкуство на Бисера Иванова- ръководител на МШ „Иркапей“.
Плакет за цялостен принос в областта на танцовото изкуство получи Митрушин Паунов- хореограф на ТШ „Емиданс“.
Д-р Андрей Ковачев- Член на Европейския парламент приветства всички гости и връчи поздравителен адрес от негово име по случай 90 години читалище „Г.С.Раковски-1928“. Много гости и драговищенци връчиха поздравителни адреси, ценни подаръци и поздравиха всички присъстващи.

90 години на възраждане, на всеотдайна, сърцата дейност на поколения читалищни дейци , будители и предани сподвижници, за да бъде съхранена българската духовност и традиция! 90 години Народно читалище „Георги Сава Раковски-1928“- с.Драговищица!
Честит юбилей!

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete