Петък, 29 Март 2024, 14:00

Управителят на "Марконис" с научен доклад в Американския Университет в Кайро

4 Февруари 2019, 09:31
(5) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2029


Управителят на Езиков център "Марконис" д-р Николай Николов се завърна от Кайро, където изнесе научен доклад в рамките на международната конференция "Международни перспективи в оценяването на световните езици" (IPAWL 2019), провела се на 30 – 31 януари т. г. в египетската столица.

Международната конвенция, организирана съвместно от департаментите по "Приложна лингвистика", "Арабистика" и "Англицистика" на Американския Университет в Кайро и Испанския Институт "Сервантес" в Кайро, Френския Културен Център и Института "Юнус Емре", протече под формата на пленарни доклади, уъркшоп-сесии и постерни презентации в централната база на Американския Универстет в Кайро на площад Тахрир – "площадът на революцията". Конференцията премина под мотото "Оценяване, фокусирано върху ученето във века на равносметките", което тематично отразяваше повечето от представените научни и приложни лигвистично-педагогически изследвания, разработки и проекти. Сред водещите презентатори бяха проф. Джеймс Пурпура (Колумбийски Университет, САЩ), доц. Бевърли Бейкър (Университета на Отава, Канада), д-р. Джеянти Банержи (Тринити Колидж Лондон, Великобритания).

Презентацията на д-р Николай Николов, озаглавена "T.I.M.E. оценяването – ефективно средство за оценка на езиковото и сценично представяне на обучаваните в процеса на обучението по английски език като чужд" предизвика огромен интерес у многобройната ентусиазирана публика на сесията му, за част от която не достигнаха предварително отпечатаните дипляни, визуално представящи в табличен вид схемите, критериите и дескрипторите за (само)оценяването според метода T.I.M.E.. Разбираемо д-р Николов се ангажира да изпрати материалите по електронната поща на "ощетените" участници.

"За мен е особено радващо, че въпреки мащабното му представяне вече на толкова много международни форуми, методът T.I.M.E. продължава да привлича вниманието на научната общност.", сподели д-р Николов пред нашия репортер. И без съмнение включването на доклада му в тази конференция е красноречиво доказателство за това, тъй като селекцията на кандидатите презентатори на международни конференции е доста прецизна и се извършва от научно жури, което традиционно включва и представител/и от спонсориращите издателства. А предвид факта, че по време на повечето подобни форуми "голяма част от разходите на презентаторите се покриват от организаторите главно чрез спонсорите" (както уточни д-р Николов), очакването е представяните разработки и продукти наистина да са с добър приложен потенциал.

"Много мотивираща беше обстановката и особено зареждаща беше пълната зала на презентацията ми. Вярвам, че се получи полезна дискусия с присъстващите, няколко от които ми изпратиха и поздавителни мейли след сесията. За мен това е трогателна оценка не само на моята лична професионална работа, но и на труда и отдадеността на всички участници в пилотния драма проект, довел до създаването на метода T.I.M.E.. С носталгия си спомням незабравимите мигове по време на обучителните фази с участниците от Контролната група и Експерименталната група на изследването – моите прекрасни вече бивши ученици от "Марконис" и настоящи успешно дипломирали се и реализирали се млади хора в България и чужбина", емоционално допълни впечатленията си от форума д-р Николов.

T.I.M.E. е метод за преподаване на езика цел /английски/ на професионални театрални техники, базирани на Системата на Константин Станиславски, посредством които обучаваните успешно повишават интерактивните си говорни умения на чуждия език. А системата на T.I.M.E. (само)оценяването позволява на преподавателите (както и на самите обучвани) да отчитат и сравняват прогреса в интерактивните говорни умения на участниците в T.I.M.E. обучението.

След международното признание, което получи T.I.M.E. през 2015 год. с номинацията му от Британския Съвет в Обединеното Кралство за най-престижните награди в областта на обучението по английски език като чужд (ELTons, често назовавани от британските медии и преса "Оскари за иновации"), методът беше успешно представен от автора му – д-р Николай Николов на международни конференции в редица водещи образователни институции като Московския Държавен Университет, Университета Оксфорд, Университета Джорджтаун, Сорбоната, Националния Университет на Сингапур, Федералния Университет на Рио де Жанейро и др. в Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. Така, с представянето му в Кайро – един от културно-историческите и образователни центрове на Африка – методът T.I.M.E. стъпи на шести поред континент.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete