Петък, 29 Март 2024, 13:05

Установиха връзката на фирма от Ботевград със стотиците килограми боклуци с неясен произход край Луковит

17 Януари 2020, 13:59
(7) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5037


Те са задържани на депото за отпадъци край град Луковит.
Стотици килограми опасни отпадъци са били открити преди седмица край Луковит. Служители на общината са засекли по видео наблюдението камион с великотърновска регистрация да изхвърля течности и боклуци с неясен произход. Стигнало се е и до намесата на полицията.

На общинското депо за отпадъци на Луковит с прокурорско постановление временно са складирани опасните отпадъци, които са открити преди седмица в землището на село Торос. Фирмата, която ги е изхвърлила нерегламентирано, е от Велико Търново. Отпадъците са генерирани от фирма от Ботевград.

Смолиста течност със силна миризма. Това е съдържанието на бидоните намерени в покрайнините на Луковит.

„Тези отпадъци са задържани от прокуратурата. Хванат е този камион по камерите. Установено е, че той е докарал тези отпадъци. Те се намират на площадката до момента, в който трябва да ги третираме, за да ги унищожим”, обясни кметът на Луковит Иван Грънчаров пред НОВА ТВ.

„Намерихме отпадъците по сигнал на кмета на село Торос. Той ги е намерил в местност край селото. Бяха складирани, установи се, че са опасни и токсични. След този сигнал се намеси прокуратурата, полицията. Води се наказателно производство”, каза още той.

„Регионалната инспекция няма лаборатория, с която да изследва опасни отпадъци. А тези със сигурност са такива. Бидоните са пълни с твърда маса, която вероятно се е втвърдила при излагане на въздух. Най-вероятно е някакъв вид смола, която е токсична и опасна. Мирише много лошо. При продължително излагане може да доведе до главоболие и гадене”, заяви екологът Ивайло Иванов.

„След приключване на досъдебното производство, органите на реда ще ни наредят тези отпадъци да бъдат обезвредени и предадена на лицензирана фирма. Това ще струва на общината множество средства”, добави той.

На кадри от общинското видеонаблюдение се вижда ясно и номера на камиона. Установена е връзка с фирма от Ботевград, която се занимава с управление на опасни отпадъци.

Камионът с великотърновска регистрация е засечен от общинското видеонаблюдение.Мъжете, които изхвърлили опасните отпадъци са хванати на място от ловци. Полицията ги задържа на място край село Торос.

Оказва се, че камионът е на фирма от Велико Търново. Нает е от производител  от Ботевград. Коментар и от поръчител, и изпълнител на незаконното изхвърляне – няма.

Докато трае разследването камионът и отпадъците остават задържани. Очаква се и становище на екоинспекцията в Ловеч.

Какво досъдебно производство е образувано и срещу кого – предстои да разберем днес от прокуратурата в Ловеч.


Източник: nova.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete