Сряда, 26 Февруари 2020, 09:09

В ход са превантивни действия за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на Великденските празници

20 Април 2019, 10:23
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1215 0


С цел обезпечаване сигурността на гражданите и осигуряване на спокойното протичане на предстоящите Великденски празници ОДМВР- София традиционно предприема допълнителни организационни и превантивни мерки.

Провеждат се работни срещи между началниците на районни управления, органите на местната власт и представители на Българската православна църква с цел координиране на съвместните действия, засилване на бдителността и бърз обмен на информация с полицейските структури. Акцент в разговорите с ръководствата на частните охранителни фирми са пропускателният режим и недопускането на лица с огнестрелно и хладно оръжие, както и такива в нетрезво състояние в охраняваните от тях обекти.

От служители на охранителна полиция се извършват засилени проверки на банките, търговските вериги и други места с очакван завишен стокооборот. До управителите им са подготвени разпореждания за предприемане на мерки за предотвратяване и недопускане извършването на престъпни посегателства, а така също и по отношение инкасирането на парични средства и начините за взаимодействие с органите на полицията.

Ще бъде осигурено полицейско присъствие около обектите и местата, където ще се провеждат увеселителни, религиозни и други тържествени мероприятия, като същите са включени в маршрутите на нарядите.

Извършва се разяснителна дейност спрямо собствениците и ползвателите на увеселителни заведения по отношение задълженията им, свързани с охраната и пропускателния режим, действията при струпване на много хора, недопускане превишаване капацитета на заведенията и поддържане на аварийните изходи в изправност.

Сред предприетите мерки е и провеждането на полицейски операции с превантивна цел за недопускане извършването на кражби на домашни животни и засилен контрол на местата и тържищата за продажбата им.

Съвместно с представители на контролните органи ще бъдат извършвани ежедневни проверки на търговски обекти, увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари с цел противодействие на съхранението и предлагането на алкохолни напитки и тютюневи изделия без български акцизен бандерол и с неясен произход.

За осигуряване безопасността на движението в дните с най- интензивен трафик на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ и на главен път 1-8 ще бъдат разположени допълнителни патрули. Предвид струпването на голям брой хора и произтичащите от това предпоставки за възникване на инциденти, допълнителни полицейски екипи ще регулират движението и паркирането в подходите и районите на църковните храмове и манастири. Униформени служители ще следят и за спокойното протичане на празничните черковни служби.

В периода 25 – 29 април ще се проведат специализирани полицейски операции, като ще се осъществява засилен контрол на водачи на МПС, употребили алкохол, неправоспособни такива, както и водачи на технически неизправни МПС. При извършването на проверките ще се прилага принципът на нулева толерантност спрямо установените нарушители.

С наближаването на Великденските празници се активизира и търговията с домашни животни, най- вече агнета и ярета. По този повод ОДМВР- София обръща внимание на стопаните да бъдат особено предпазливи при установяване на контакт с непознати, посещаващи домовете им под предлог, че изкупуват животни.

· Възможно е това да са мними търговци, които се възползват от гостоприемството Ви, проучват детайлно обстановката на имота с цел планиране на престъпно посегателство.
· При забелязване на съмнителни непознати хора и автомобили в района, където живеете, или при възникнало съмнение за подготвяно престъпление незабавно сигнализирайте на тел.112, съобщете на кмета на населеното място или на Вашия полицейски инспектор!
· Празничната еуфория около пазаруването и подготовката на празничните дни често приспива бдителността на гражданите и улеснява хората с престъпни намерения.
· Не афиширайте в социалните мрежи предстоящото си пътуване през празниците! След завръщането си спокойно можете да се похвалите, без да рискувате сигурността на дома си.
· Погрижете се да предпазите жилището и ценните си вещи, като проверите вратите и прозорците и ангажирате съседите да наглеждат дома Ви по време на Вашето отсъствие!
· Джебчийските кражби също не са за подценяване! Ако носите по- големи суми пари, най- разумно е да ги разделите на части и да ги поставите на различни места. При попадане в навалица- придържайте чантата си плътно към тялото отпред!
· Пазаруването в търговските обекти, както и използването на банкови карти също изискват Вашето повишено внимание. Препоръчително е да използвате банкомати в сгради с ограничен достъп и денонощно видеонаблюдение.

ОДМВР- София Ви пожелава светли и благословени празнични дни!

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (428)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (42)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (36)
70% Complete
Мир по Земята (77)
70% Complete