Четвъртък, 25 Април 2024, 10:10

В Калугерово откриха паметна плоча на загиналите във войните жители на селото (Снимки и Видео)

24 Ноември 2012, 16:42
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 6118 4


Днес се проведе тържествено откриване на паметен знак на загиналите жители на село Калугерово във войните за национално обединение на България през 1912 - 1918 година. 

Наталия Василева- кметски наместник на село Калугерово, приветства всички дошли да изразят своята почит към загиналите калугеровчани в балканските войни за свобода и национално обединение на България - "Едва ли има българин ,който да не трепва при споменаването на Балканската война и Одринската епопея. Те са символ на българската война слава, която никога няма да залезе. Ние, признателните поколения от село Калугерово, отдаваме своята почит и уважение към паметта на героите от родния край и родината. Във връзка със сто години от избухването на Балканската война, по инициатива на родолюбиви калугеровчани и кмета на община Правец,постъпи предложение за изграждане на паметен знак с имената на загиналите участници от селото във войните за извоюване на свободата" . Отец Йоан отслужи панихида пред паметника на загиналите.

Приветствено слово произнесе кметът на община Правец, Румен Гунински- "Събрали сме се да отбележим 100 години от Балканската война, днешното събитие обаче има по-специален характер, единствено тук събитието е съпроводено с откриването на паметна плоча. Искам да изкажа своята благодарност за инициативността на жителите на село Калугерово, които дадоха идеята за поставяне на паметник в чест на загиналите от селото в периода 1912-1918 година. Специални благодарности и на кметския наместник, Наталия Василева, която с ентусиазма си допринесе за реализирането на това начинание. Нека паметният знак, поставен в центъра на Калугерово, пази спомена за великата епопея, наречена Балканска война. Нека той бъде символ на нашата признателност към онова героично поколение, дало живота си за родината. Този паметник трябва да ни напомня за славното минало, великите дела и да дава пример на младото поколение".

В тържеството взе участие вокален квартет към Духов оркестър – Ботевград,  който с акапелно изпълнение на патриотични песни впечатли присъстващите жители и гости на селото.

В памет на загиналите войни и 100- годишнината от обявяването на войната всички присъстващи почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание и падане на колене.

На тържеството присъстваха председтелят на ОбС, Николай Яхов, секретарят на Община Правец, Албена Петрова, общинските съветници, кметски наместници на селата от община Правец, и други.

Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на община Правец, Румен Гунински, ОбС на Община Правец, Общинска организация на БСП, Клуб за възрастни хора село Орешене, Кметство село Калугерово, читалище "Отец Паисий " село Калугерово, Клуб за възрастни хора с увреждания ,село Калугерово, и близки на загиналите.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Бяла РОЗА 25 Януари, 13:37

    Скоро и на това ПОДЛО . УРОДЛИВО . и БЕЗМОЗЪЧНО същество РУМЕН гунински ТРЯБВА да му се направи ПАМЕТНА ПЛОЧА в село ПРАВЕЧ .

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: an 23 Март, 22:20

    Unikalen komentar!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: р з с 19 Април, 10:24

    :lol: :lol: 8) 8) :shock: :shock: :P :x :x :x :?: :?: :roll: :roll: :roll: :x :x

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: АТАКА 26 Април, 12:07

    само така РЗС за МРЬСНИТЕ КОМУНИСТИ . ТРЯБВА ИМ ГОЛЯМ ДРЬВНИК И НАТОЧЕНА СЕКИРА . :shock: :shock: :lol: :lol: :o: :o: :o: :o: :x :x :x :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete