Четвъртък, 28 Март 2024, 12:52

В Лакатник обновиха уникален военен паметник и съградиха нов

15 Октомври 2019, 09:24
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1349 0


Рядко срещано събитие, засягащо възстановяването и изграждането на военни паметници, се проведе в с. Лакатник, община Своге. Не са чести случаите, когато се реновира стар паметник, а до него се изгражда нов.
От дълги години в центъра на селото хората минават покрай един от първите издигнати в страната военни паметници, посветен на загиналите в Балканската и Междусъюзническата войни. Уникалното за този паметник е, че неговото изграждане започва веднага след края на войните и е открит на 28 юни 1915 г. Повечето военни паметници в България са издигани след края на Първата световна война и са посветени на падналите герои в трите войни Балканските и ПСВ. Друг интересен момент около паметника в с. Лакатник е скулптурата на войник, която е била поставена на върха на монумента. Тя представлява изображение до кръста на войник, от което лъха както наивизъм, така и професионално отношение към детайла. Предполага се, че тя е дело на големия български художник Борис Денев, който често е посещавал с. Лакатник. 
Историята обаче не свършва до тук – с течение на времето и промяна на политическата обстановка войнишката скулптура е премахната от паметника и на нейно място се поставя пирамидален връх. Скулптурата е прибрана и забравена, подмята се по мазета, хранилища, като се стига до наши дни, когато тя е изхвърлена. За щастие я намират двамата местни братя Евтим и Дарин, които почистват скулптурата и я прибират в помещение на читалището. Тя престоява там, докато за нея не разбират служители от Министерство на отбраната. Те посещават селото, виждат прибраната скулптура на войника, издирват и исторически материали, свързани с паметника. Министерството и военният министър Красимир Каракачанов правят постъпки за осигуряване средства за реставрация и възстановяване стария вид на паметника, ремонт на скулптурата, както и изграждане на нов мемориал с имената на загиналите в Първата и Втората световни войни.
Така се стигаа до деня 14 октомври 2019 г., когато е и храмовия празник на местната църква „Св. Петка“. На тържествена церемония беше осветен новия паметник и открит оригиналния вид от 1915 г. на стария. Редица гости уважиха събитието – народният представител Юлиан Ангелов, представители от Министерство на отбраната, кметове и много граждани. На церемонията беше награден за военно-патриотична дейност зам. областният управител на Софийска област Николай Борисов, а с почетни значки на Министерство на отбраната бяха наградени кметът на с. Лакатник Лорета Димитрова и Евтим Евтимов – отговорен за спасяването на войнишката скулптура.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete