В неделя е Сирни Заговезни
Седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни се поставя началото на най-продължителния пост през годината.По стар обичай в навечерието на празника се събират целия род в дома най-възрастните. Нарежда се празнична трапеза, на която домакинята слага постни ястия, обреден хляб с мая, сварени бели яйци и бяла халва с орехи.След празничната вечеря започва най-веселата част на празника, свързан с обичая “хамкане”. Стопанката връзва на вълнен конец, закачен на тавана, последователно бяло яйце и парченце бяла халва.Около софрата сядат на колене всички деца, с ръце зад гърба. Домакинът люлее яйцето, а след него – халвата, а през това време малчуганите се стремят да ги хванат с уста. Хората вярват, че този който успее да захапе яйцето или халвата – ще е здрав и късметлия през годината.След ритуала вълненият конец се изгоря, а пепелта, заедно с черупките на яйцата, се пазят като лек против болести и магии.Преди да си тръгне младите искат прошка от по-възрастни си родители и близки.Мъжете гърмят в двора на къщите с пушки, за да оповестят началото на поста.На сутринта децата и младежите събират хвойнови клони, които трупат на големи клади на най- високите места в селището. След залез слънце кладите се запалват. Около тях се събират млади и стари. Играят около ритуалния огън и го прескачат по три пъти, за да няма бълхи по хората и добитъка, за да не бие градушка по лозята и градините, за да е здрава и плодовите година.
Източник: balkanec.bg
Няма добавени коментари